dámgazdálkodás gúthonKihelyezett ülést tartott a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetében az Országos Erdészeti Egyesület Vadgazdálkodási Szakosztálya. A szakemberek azért választották őszi tanulmányútjuk helyszínéül Gúthot, hogy információkat szerezzenek az itt folyó dámgazdálkodásról. A szakosztály tagjai közül mintegy huszonöten vettek részt a kétnapos programon. A gúthi vadászterületet 1957-ben alapították, akkor még alapvetően apróvadfajok (mezei nyulak, fácánok, őzek) éltek itt nagyobb számban. Az első dámvadat a hetvenes évek elején Telkiből telepítették a területre. Azóta kiemelkedő trófeák sora bizonyította, hogy a lapátosok nagyon jól érzik magukat a környéken: itt esett a jelenlegi, valamint az azt megelőző világrekord dámbika is. Gúth azonban nemcsak a két világrekordról nevezetes, hanem arról is, hogy ez az egyetlen vadászterület a világon, amely már kétszer érdemelte ki a CIC, a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc díját.
A Gúthon folyó szakmai munkát Bartucz Péter, az erdészet vezetője mutatta be, dr. Szendrei László pedig a NYÍRERDŐ Zrt. vadászati szakágáról számolt be.

Dr. Juhász Lajos, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Kar, Természetvédelmi, Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékének vezetője a Nyírségben folyó nyírfajd-program állásáról tájékoztatta a szakembereket. 
A vadászati igazgatás aktuális kérdéseiről, és a jogszabályok tervezett változásairól Pintér István, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője; a trófeabírálatról Kondor Endre, az Ipoly Erdő Zrt. vadászati tanácsadója; a vadegészségügyről pedig dr. Hőnich Miklós állatorvos tartott előadást.

A program második napján a szakosztály tagjai a területet bejárva ismerkedtek a gúthi vadászterület sajátosságaival. Meglátogatták a két világrekord dámbika elejtésének helyszínét, és megnézték az erdészetben nevelt nyírfajdokat is. Megemlékeztek a vendégek a tragikusan korán, 39 évesen elhunyt Géber Miklós erdészről: mostantól az általa ültetett platánfasor a Géber-allé nevet viseli.  

Forrás: ForestPress