vaddisznókat lőttek a dianákHatodik alkalommal hívta a kamara társas vadászatra a nőket. Három vaddisznó került puskavégre vasárnap a Vadászkamara Tolna Megyei Területi Szervezete által a megyében élő hölgyvadászok részére szervezett hajtóvadászaton Kistormáson. A női vadászok jól céloztak. Sűrű köd kavargott a Harc és Kölesd közötti útszakaszon vasárnap reggel fél nyolckor. A látótávolság alig pár méter volt. - Még a végén elmarad a vadászat - gondoltam, de amikor Kistormásra értem, és láttam, hogy tisztul az idő, megnyugodtam. A falu sportpályáján ugyanis már gyülekeztek a vadászok, férfiak, nők vegyesen. A szokásostól eltérően most a hölgyek voltak többségben.

A Vadászkamara Tolna Megyei Területi Szervezete vaddisznóhajtást rendezett a megyében élő hölgyvadászok részére a Medina-dalmandi Vadásztársaság területén. A meghívók nevében Kocsner Antal, a megyei kamara elnöke üdvözölte a puskával érkezőket. Mint mondta, szívügye a női vadászat felkarolása. Ez a hatodik alkalom volt, hogy társas vadászatot rendeztek a részükre, ami jó alkalmat kínált arra, hogy megismerjék egymást a különböző társaságoknál vadászó nők. Fácánhajtás többször is volt, de lőttek már szalonkára és vadkacsára is. Most a sörétes fegyvert golyósra cserélve vaddisznóra mentek.

Acsádiné Varjú Ildikó, a kamara irodavezetője helyeselt. Azt mondta, ő is éppen egy ilyen, nők részére szervezett programon kapott kedvet a vadászathoz, tavaly tett vizsgát. Azóta a férjével - aki a faddi vadásztársaság tagja - jár ki lesre, a Diana Vadászhölgy Klub tagjaival pedig társas vadászatokra az ország különböző részeire.
A vaddisznóhajtás nem tréfadolog, komoly szervezést, fegyelmet követel. A vendéglátó vadásztársaság elnöke, Barakonyi Imre felsorakoztatta és bemutatta az eseményen szervezőként és hajtóként részt vevő helyi vadászokat. Mondta, hogy az a hölgy, aki igényli, kísérőt kaphat, aki nem, az maga vadászhat. Azt is megemlítette, hogy nagyon elszaporodtak a disznók, még a partoldalban lévő házak udvarára is bejárnak.

Szabadi István vadászmester ismertette a hajtás menetét, a biztonsági rendszabályokat. Mindenki kapott egy térképet, rajta bejelölve a hajtás iránya, a leálló vadászok helye, a tiltott lőirány. Mielőtt elindultunk, friss, meleg pogácsát kaptunk teával, üdítővel.   Mindenki egyen, igyon, mert étkezés csak két óra után lesz - mondták. Kátyús úton döcögött a terepjáró, előző nap eső volt, vizes füvet, sáros földet hagyott maga után. A helyszíntől egy kilométerre szálltunk ki, az erdő széléig gyalogoltunk, utána a szántás következett. Cuppogott a bakancs a sárban, jobban járt, aki gumicsizmát húzott.
Szabóné Bajor Éva ballagott mellettem, ő Nagykónyiból jött, otthon cserkelni jár vagy lesre ül, gyakran viszi magával a 15 éves lányát is. Előző nap fácánhajtáson volt, azt mondta, nagyon elfáradt, mert a nádasban ment a kutyájával, most tanítja ugyanis az ebet a hajtásra.

Dékány Ferenc hivatásos vadász mindenkit a helyére vezetett, és mutatta, melyik irányból indul a hajtás, hol a másik leálló. - Óvatosan a lövéssel a déli irányban - figyelmeztetett - mert arrafelé szőlők vannak, lehet ott egy-egy bilinckéző gyalogos. A hajtók narancssárga mellényt öltenek, hogy messziről észre lehessen venni őket, a kutyák ugyanilyen színű nyakpántot kapnak, a vadászok narancssárga csíkot tesznek a kalapjukra - mondta.
Tíz órakor kezdődött a vadászat. A hajtók csujogatva indultak el a sűrűben, recsegtek az ágak. A leálló női vadászok az erdősávot körülvéve pisszenés nélkül, lélegzetüket visszafojtva várakoztak, a puskák betárazva a kezükben. Az idegek pattanásig feszültek.

Vigyázz, jobbra, elől disznó - kiáltotta valaki, majd rögtön utána lövés dördült.
Tompa becsapódás volt, egy vad már elesett - kommentáltam magamban a történéseket.
Aztán tovább vártam, füleltem, hátha felém is hajtanak egy kocát vagy kant, s reméltem, kegyes lesz hozzám Diana, a hölgy vadászok patrónusa. 

Kistormáson hajtották a vadat

Három vaddisznó – két koca és egy kan - került puskavégre két hajtásban vasárnap a Tolna megyei hölgyvadászok részére szervezett vadászaton a Medina-dalmandi Vadásztársaság területén. A KOCÁKAT dr. Szabadi Éva szekszárdi és Varga Mária bonyhádi vadászok ejtették el, a kant Kocsner Antal, a vadászkamara elnöke lőtte. A napot közös vacsora zárta Kölesden.

Forrás: Tolnai Népújság