összefogás a fenyőlopás ellenSoha nem volt ekkora összefogás az ültetvényekért Somogyban. Minden eddiginél nagyobb összefogással próbálják megakadályozni a fenyőlopást a Dráva mentén. Egy éjszaka alatt tíz év munkája veszhet kárba.

A csurgói kistérség felénél több település, valamint a Somogy megyével határos zalai települések az ország egyik legjelentősebb fenyőtermelői helyei. Morvai Gyula, a zákányi határrendészeti kirendeltség megbízott vezetője a kirendeltséghez tartozó polgárőr-, hegyigazda-, hegyőrszervezetek, valamint a csurgói rendőrőrs képviselőivel ült asztalhoz kedden, hogy a megelőzésről tárgyaljanak. A megbízott vezető azt mondta: úgy gondolta, csak 10-12 nap múlva kerül sor erre a beszélgetésre, ám az élet átírta a forgatókönyvet. A szezon még el sem kezdődött, és már két jelentősebb lopás történt. Porrogon földlabdástól vittek el több mint, háromszáz fenyőt, Porrogszentkirályon felgallyazták a fákat, mindkét helyen 600 ezer forint az okozott a kár.
A hasonló eseteket aktív járőrszolgálattal igyekeznek megelőzni. Az egyenruhásszervek 24 órában külön járőrpárt biztosítanak december 24-éig, emellett a települések civil szervezeteinek járőrözéseihez is küldenek határrendészt, előzetes egyeztetést követően.
- Rendelkezésre áll az autó, az üzemanyagot erre az időszakra megspóroltuk - mondta Morvái Gyula. A civilek és egyenruhások együttműködése azért is fontos, mert előbbieknek helyismeretük van, utóbbiak pedig hivatalos személyekként eljárhatnak. A fenyőtolvajok ugyanis egyre gátlástalanabbak, szervezettebb bandákba rendeződnek. Ugyanakkor nagy az ültetvénytulajdonosok felelőssége is. Például előfordult, hogy kétszer annyi fát gallyaztak le - mert nem volt ott a tulajdonos -, mint amennyit kifizettek neki. S az sem árt, ha a gazda valakinek jelzi, hogy az ő napszámosai dolgoznak az ültetvényben, nehogy az ismeretlen munkásokat tolvajnak gondolják. Emellett jó lenne, ha a jelenleginél szigorúbb szabályozás garantálná, hogy valóban a tulajdonos jóváhagyásával, saját ültetvényéről történik a szállítás. 

Kevesebb a fatolvaj
A SEFAG Zrt 80 ezer hektáron gazdálkodik. Németh Sándor ellenőrzési osztályvezető szerint kevesebb a fatolvaj, ami a rendőrségi együttműködésnek és a fafajtáknak köszönhető.
Karácsony előtt mennyire vannak veszélyben a fenyők?
A SEFAG Zrt-nek nincsen olyan erdőtelepítése, ami felkeltené a fenyőfa- és a zöldgally-tolvajok érdeklődését. Egyéb falopás mindig van, de mindent megteszünk a visszaszorítása érdekében.
Kommandóznak?
Figyelünk, fülelünk, nézünk és kötöttünk a rendőrséggel együttműködési szerződést is. A gyakoribb rendőri jelenlét, a közös járőrözés elrettentő erővel bír. Bár senki nem lát a jövőbe, lehet, hogy holnap megint nagyobb falopásról kell beszámolni, de pillanatnyilag viszonylag nyugalom van. Sem az elkövetés értékében, sem számában nincs növekedés. Néhány éve gyakrabban előfordult, hogy más megyéből jöttek teherautóval, kamionnal a tolvajok. Szerencsére ez sem jellemző már.
A tolvajok válogatósak, vagy visznek mindent?
- Akinek tűzifára van szüksége, az biztosan olyan fát vág ki, ami jól ég. A somogyi erdők faösszetételének 70-80 százaléka keménylombos. Éppen ezért kell határozottan fellépni a tolvajok ellen.

Forrás: Somogyii Hírlap