egy tonna eleféntcsonot foglaltak leEgy tonna elefántcsontot foglaltak le egy összehangolt akció során Afrikában. Hetvenöt gyanúsítottat tartóztattak le négy hónapig tartó nyomozás után a Kongói Köztársaságban, Ghánában, Kenyában, Ugandában és Zambiában - jelentette be a kenyai környezetvédelmi hivatal.

A hatóságok vízilófogakat, gepárd -, leopárd- és kígyóbőröket is találtak, amikor lecsaptak a csempészekre. Titkos ügynökök követték a gyanúsítottakat és az illegális termékeket a helyi elefántcsont-piacokra, repülőterekre, határátkelő helyekre és csempésztalálkozó-helyekre.
Az elefántcsont-kereskedelem tizenkilenc éve tilos az egész világon.

Az afrikai vadvilág megőrzése egyre nehezebb feladat. A kormányoknak meg kell küzdeniük a szegénységgel, a növekvő korrupcióval, betegségekkel, termőföld-hiánnyal, törzsi villongásokkal, háborúkkal, és a vadvédelem, a nemzeti parkok és vadrezervátumok megfelelő kezelése, karbantartása, valamint az orvvadászok elleni küzdelem mindig hátrányba kerül, amikor az elosztásról és a támogatásról van szó. Éppen ezért tekinthető nagy sikernek a kenyai környezetvédelmi hivatal bejelentése, amely szerint négy hónapos nyomozást követően mintegy 75 gyanúsított személyt tartóztattak le Kenyában, továbbá a Kongói Köztársaságban, Ghánában, Ugandában valamint Zambiában.

A megfigyelt személyeket és a csempészárut titkos ügynökök követték a helyi piacokra, határátkelő- illetve elosztó helyekre. Az akció során a letartóztatott személyeken kívül egy tonna elefántcsontot (immáron majdnem húsz éve világszerte tilos az elefántcsont-kereskedelem), továbbá vízilófogakat, gepárd-, leopárd- és kígyóbőröket foglaltak le a vadvédelmi hatóságok.

Forrás:Hírösszefoglaló