tengeri partfutóZalai madarászok a napokban újabb kuriózummal gazdagították a hazai madármegfigyelés históriáját. A Balaton-parton lefülelt tengeri partfutó korábban sosem tűnt fel nálunk.

A megyeszékhelyi Domberdő Természetvédelmi Egyesület három tagja, Faragó Ádám, Gál Szabolcs és Kancsal Béla sikeréről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja számolt be. A felfedezés külön érdekessége, hogy a tengeri partfutó lett a 400. idehaza megfigyelt madárfaj.

A három zalai madarász részt vesz egy programban, melynek célja a balatoni madárvilág változásainak állandó követése. Az elmúlt hét péntekén éppen kétnapos, tókerülő szemlére indultak, melynek során szinte a teljes partszakaszt dolguk bejárni, s feljegyezni, közben milyen madarak, s mennyien tűnnek fel előttük. Ám az út ezúttal gyorsan fényes sikert hozott.

- A györöki mólóról látták meg ezt a kis madarat - mesélte Bogár István, a Domberdő egyesület elnöke, akitől megtudtuk, hogy valóban elég kicsi állatról van szó: a tengeri partfutó hossza a szakirodalom szerint 20-22 centiméter, teste egy kifejlett galambénak nagyjából harmada lehet. - A srácok (akiknek a nevéhez a megfigyelés dokumentáltan kötődik) riasztották negyedik társukat, aki időben érkezett, s így le is tudta fotózni a madarat. Szakmai körökben gyorsan elterjedt a hír, szinte az ország minden részéből érkeztek madarászok gyönyörködni, egy nálunk sosem látott faj feltűnése nagyon nagy dolog.

A tengeri partfutó Izlandon és Skandináviában költ, a telet spanyol partokon tölti, s a madárhatározó azt írja róla: annyira kötődik a tengerhez, hogy a szárazföld belsejében sosem látható. Ehhez képest a györöki példány jól eltévedt... Bogár István úgy véli: a klímaváltozás nyomában egy-egy példány elkóborlása, de akár egész fajok vándorlása is mind gyakoribb lesz. Illetve a hasonló esetekhez hozzájárul az is, hogy a sokasodó madarászok egyre jobb eszközökkel vizslatják az égboltot.

Forrás: Zalai Hírlap