kutyát marcangoltak szét egy őzetFeltehetően kutyák marcangoltak szét szombaton hajnalban egy őzet Béketelepen. A környéken lakók sokat panaszkodnak a falkákban randalírozó kutyák miatt. - Kutyák marcangolták az őzet. Két tacsihoz hasonló, kisebb méretű keverék kutya a hajtó szerepet töltötte be, míg a két nagyobb lefojtotta a vadat. A barna loncsos szőrű, farkaskutyához hasonlítható eb, s a másik, foltos, kicsit a kopó tulajdonságait viselő négylábú addig tépte az őzet, amíg az rúgott - mondta Szabó Gábor sportvadász. A Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola gyakorlati oktatója szombat hajnalban éppen a vérengzés helyszíne mellett kerékpározott el. A kutyatámadás maradványait mi is láttuk a szegedi béketelepi vasúti átjáró előtt, a bicikliút melletti vizes árokban. Az elpusztult őz hátsó lábait teljesen elhordták a kutyák.

- Már két éve problémát jelentenek a Béketelepen csatangoló kutyák. A vasúti átjáróban gyakran megkergetik a bicikliseket. Sőt az egyik családtagom gyermekét is megtámadták. Az édesanyja saját testi épségét kockáztatva állt a gyerek és a kutya közé - magyarázta felháborodva Gábor. Elmondta, az arrafelé lakók azt állítják, a vasúti átjáró előtti kiserdőben élő hajléktalanokhoz tartoznak a vad kutyák.
- Már nem az első őztetemet találtuk meg a környéken.  Ez komoly anyagi kárt okoz a helyi vadásztársaságnak, de nem tudunk ellene mit tenni - mondta Papp Zoltán sportvadász. Egyébként, ha egy háziasított emlős külterületén vadat űz, vagy elejt, akkor a vadász lelőheti.

- Az ebrendészeti telep munkatársai nem vehetik csak úgy el a magánszemély tulajdonában lévő ebeket, még akkor sem, ha azok hajléktalanokéi. Először meg kell vizsgálni a kutyatartás körülményeit. Ha nem megfelelő az állattartás - például, ha kóborol a kutya, és másokra veszélyt jelent -, akkor a hatóság elrendelheti, hogy fogjuk be a kutyát - magyarázta a lehetőségeket Seres Zoltán, az Orpheusz Állatvédő Egyesület vezetője. Azt is elmondta, érdemes a hasonló eseteket náluk bejelenteni, a helyszínen megpróbálják a kóbor állatokat megkeresni.

Forrás: Délmagyarország