illegális vadászat délre tolódottA védett madárvilág megóvása érdekében fordult az unióhoz a Traffic. A nemzetközi programot két nagy természetvédő szervezet, a WWF és az IUCN hozta létre. A két szervezet így kívánja javítani a védett fajok kereskedelmének ellenőrzését - jelenti az EurActiv.hu. A szervezetek hatékonyabb információcserét és együttműködést tartanak szükségesnek az eredményesebb fellépés érdekében. A szigorításra szükség van, mivel az elpusztított madárállomány száma Európa keleti országaiban, így Bulgáriában, Romániában és Szerbiában, milliós nagyságrendű. A védett állatokat elsősorban Olaszországba és Máltára szállítják.

A Traffic, a vadon élő fajok kereskedelmével foglalkozó nemzetközi hálózat, nyomásgyakorlásának köszönhetően az Európai Unió Bizottsága is elősegíti a vadon élő madarak vadászatának visszaszorítását, amit hatékonyabb információcserével, és együttműködéssel kívánnak elérni.

Az információ áramlását több csatornán keresztül is javítani lehet. Ide tartozik az Interpol e célra létrehozott üzenetrendszere, az EU-TWIX adatbázis és a vámhatóságok kockázatelemző információs rendszerei. Azonban ezen eszközök megléte még nem garancia az eredményességre. Ehhez a meghozott jogszabályok szigorú betartása szükséges.

Az elmúlt években az illegális vadászat központja Magyarországról keleti és déli irányba helyeződött át. A védett fajok pusztítása ma Bulgáriában, Romániában és a volt jugoszláv térség államaiban, így Szerbiában, Montenegróban, Albániában, Horvátországban, Macedóniában és Bosznia- Hercegovinában a legjelentősebb. Szlovénia és Magyarország elsősorban a tranzitállam szerepét tölti be az Olaszországba és Máltára irányuló kereskedelemben.

Az illegálisan vadászott madarak általában olyan énekesmadarak (pintyek, nádiposzáták, pityer- és sármányfajok), amiket nem csak nemzetközi egyezmények, hanem az EU jogszabályai is védenek.
A mediterrán térség konyháinak tányérján kulináris különlegességként végző védett madarakat tiltott, illegális vadászati módszerekkel ejtik el. Ezek közé sorolható a finom lyukú háló használata és a hangfelvétellel történő csalogatás is.

"A TRAFFIC sürgeti az olasz és máltai hatóságokat is, hogy hívják fel a fogyasztók, a törvényhozók és a végrehajtók figyelmét az illegális kereskedelemre és annak madárpopulációkra gyakorolt hatására" - mondta Figeczky Gábor, a WWF természetvédelmi igazgatója. "E mellett javasoljuk Olaszországnak, hogy működjön együtt az olasz vadászatszervező cégekkel és vadászati szövetségekkel, hogy elősegítsék az Olaszországon kívüli nemzeti vadászati törvények megismerését."

Magyarországon a Vám- és Pénzügyőrség a hazánkba érkező külföldi vadászokkal ismerteti a védett madarak listáját. A természeti óvintézkedések között szerepel egy olyan kiadvány, amely a könnyen összetéveszthető fajokat mutatja be. Hazánkban is létrejött a hivatalos és a civil természetvédő szervek együttműködése. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) évek óta segítik a hatóságok munkáját. Ezt a nyilvánosság bevonásával próbálják meg elérni, annak érdekében, hogy Magyarországon egy etikusabb és a szabályokat tiszteletben tartó vadászati kultúra jöjjön létre.

Forrás: Hetiválasz