véget ért a dámbarcogás a nyírerdőnélVéget ért a dámbarcogás a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. vadászterületein, a dámszezon ugyan január végéig még tart, de a legtöbb vad a szarvasbőgés idején esik. A dámbarcogás hagyományosan októberben van: ilyenkor csatáznak a bikák a tehenek „kegyeiért”. A vadászati eredmények jónak mondhatók, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legnagyobbra becsült gúthi dámokat még egy évig „korosbítjuk”, vagyis csak jövőre kerülhetnek terítékre – mondta Kaknics Lajos, az erdőgazdaság vezérigazgatója.

Gúthon 61 dámbikát lőttek az elmúlt hetekben, zömében külföldi (német, osztrák és dán) vadászok. A trófeák közel 70%-a bizonyult érmesnek a bírálaton: 23 arany, 13 ezüst, 6 pedig bronzérmet kapott. A trófea-súlyokat vizsgálva megállapítható, hogy kettő haladta meg az öt kilogrammot, és további húsz esett négy és öt kiló közé. A legnagyobb trófea 5,2 kilós és 216,01 pontos volt – ismertette Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója. A jelenleg érvényes világrekord dámbikát 2002-ben Gúthon ejtették el: a trófeája öt kilós volt, és 237,63 pontra értékelték. Ezzel az eredménnyel akkor egy 1991-es, szintén gúthi bikát taszítottak le a trónról.

nyírerdő zrt dámtrófea

A kétszeres Edmond Blanc-díjjal elismert vadászterületen került szeptemberben puskavégre egy 8,02 kilogrammos súlyú trófeájú gímbika is. Ez ezüstérmes lett, de bizonyítja, hogy néhány év múlva ígéretes trófeákra van remény a fejlesztés alatt levő gímállománytól - mondta Hajdú András, vadászati ágazatvezető.

Lónyán 14 dámbika esett, többségében orosz és szlovák vadászok által. A legnagyobb trófea 4,69 kilogrammos volt: ez a legsúlyosabb, amely Lónyán a faj több mint húsz évvel ezelőtti betelepítése óta esett. Szeptemberben a legnagyobb gímbika 8,85 kilogrammos trófeával került terítékre - vont mérleget Szalacsi Árpád, a Fehérgyarmati Erdészet vezetője.

A vadaskerti és a szabadterületi vaddisznóhajtások ugyan csak november utolsó hetében kezdődnek el a világhírű gúthi vadászterületen, de már a barcogás alatt sikerült hét kant elejteni. A legnagyobbnak 26,25 centiméteres agyara volt, ami 125,05 pontot ér.

nyírerdő zrt dámok