amazonasi esőerdőMegháromszorozódott a kihalással fenyegetett állatok száma az utóbbi tizenöt évben Brazíliában. A brazil környezetvédelmi miniszter, Carlos Minc bemutatta az egész ország állatvilágának helyzetét feltérképező Vörös Könyvet. Brazíliát tartják az egyik legsokszínűbb élővilággal rendelkező országnak a világon. A 627 veszélyeztetett faj között szerepel 208-féle gerinctelen, madár, hal, emlős és hüllő. A veszélyben lévő állatok 60 százaléka az atlanti esőerdőkben él, a brazil tengerparton húzódó sűrű erdőségekben, amelyeknek majdnem hetven százalékát kiirtották az utóbbi ötven évben.

A kihalás fenyegette állatok 9 százaléka az Amazonas vidékén él, és közel öt százalékuk Pantanalban, a világ legnagyobb - 250 ezer négyzetkilométeres - mocsaras területén, amely elnyúlik a paraguayi és a bolíviai határig.
Az állatok helyzetét az utolsó huszonöt évben súlyosbították az erdőirtások, az új termőföldek érdekében történt szándékos gyújtogatások, a földek műtrágyázása, valamint az illegális állatkereskedelem - mondta el a környezetvédelmi miniszter.
A Vörös Könyv szerint az utóbbi tizenöt évben 418 állatfaj került fel a fenyegetett állatok listájára, s ugyanez idő alatt csak 78 került le onnan.

Forrás: MTI