átjárnak a vadak, rongálják a dróthálótHét éve drótkerítést húztak fel az osztrák-magyar határ mentén. A vasfüggöny vadászvita végére tett pontot: így akadályozták meg a vad átjárását. A dróthálót egy ideje rendszeresen rongálják. Öt-tizenöt méterre a határvonaltól vadbiztos, minőségi drótháló fut Csörötnektől Rábafüzesig, az osztrák határ mentén. A mintegy 13 kilométernyi vasfüggönyt a korábban vadászati joggal rendelkező Bábolnai Állami Gazdaság húzta fel, mert a kilencvenes évek végén osztrákok panaszkodtak a vadkárok miatt, s a magyar és az osztrák vadászok közötti viszony a határon átvonuló vad elejtése miatt sem volt felhőtlen. A megnyugtató megoldás azonban átmenetinek bizonyult.

- Furcsa módon, látványosan fogyatkozni kezdett egy évvel ezelőtt a vad a csörötneki Rába-völgye Vadásztársaság területén - mondja Szabó Ferenc, a vadásztársaság elnöke.

A vasiak egy ideig nem gyanakodtak semmire: gondolták, a vadászszerencse forgandó. Csakhogy míg ők türelmesen várakoztak a vadlesen, tőlük száz méterre, a határ túloldalán rendszeresen dörögtek az osztrák vadászok puskái. Eleinte nem volt gyanús az osztrákok jószerencséje, mivel tudták: ott a határon drótháló. Ami jó minőségű, időtálló: elég volt fél évente ellenőrizni, lyukat nemigen találtak rajta. Egészen tavaly őszig, amikor rájöttek, mitől fordult meg a vadászszerencse: Rönök környékén több helyen kilyukasztották a hálót, vagy kissé felemelték az alját. Így a vaddisznó számára valósággal tálcán kínálták az átjutást: a vezérkocának gyerekjáték az átkelés, a konda pedig követi őt.

A határ túloldalán is jártak a vasi vadászok. Tavaly egy alkalommal egy megsebzett szarvas átjutott Ausztriába, a rönöki Szent Imre templom közelében, ott, ahol nincs drótháló. Akkor az osztrák és magyar rendőrökkel együtt kutatták a vad nyomát, akkor látták meg, miért jár át a vad Ausztriába. A határ közelében több vadetetőt létesítettek az osztrákok, a terülj, terülj asztalkám pedig átcsábította a vaddisznót, a szarvast, az őzet. Közelben pedig téliesített, 8-10 méter magas vadles, ahonnan nyugodtan puskavégre lehet kapni a vadat, mert nem érzi meg az ember szagát. Akkor a vasiak találkoztak két osztrák vállalkozóval, akik a határ mentén bérvadászatokat tartanak, elbeszélgettek velük, s ígéretet is kaptak tőlük, hogy a kerítést békén hagyják.

Nem így történt, ezért most Szabó Ferenc a vadásztársaság nevében hivatalos utat választva megpróbálja normalizálni a helyzetet. Mi már több százezer forintot költöttünk a lyukak befoltozására, de hiába. Két hete négy helyen ismét szándékosan megrongálták a vadkerítést. Legutóbb a múlt héten fedeztünk fel újabb lyukakat, majd amikor a rendőrökkel együtt bejártuk a kerítést, újabb, félig elbontott résre bukkantunk. Nyilvánvalóan megzavartuk a munkában az elkövetőt.

A vasi vadászok most szeretnék nemzetközi szintre emelni a rongálás ügyét: a szentgotthárdi rendőrőrsön tettek feljelentést. A vasi főkapitányságon megtudtuk, hogy másfél éve tartó rongálás miatt a magyar rendőrök felveszik az osztrák kollégákkal a kapcsolatot.

Forrás: Vas Népe