ipoly erdő erdészeti nyílt napIII. Ipoly Erdő Erdészeti Nyílt Nap - Az Európai Erdők Hete idei rendezvénysorozatán szerzett tapasztalatok is megmutatták, hogy milyen fontos az erdészeti kommunikáció terén a kellő mértékű társadalmi nyitottság.

Az ekkor lezajlott, zömében családi nyílt napok elsősorban az óvodás és kisiskolás gyermekek erdőről, erdészről szóló ismereteit igyekeztek helyes irányba terelni. Ám, ugyanilyen fontos a fiatal értelmiségiek erdő- és vadgazdálkodásról alkotott, gyakran hamis és hiányos képét megfelelő keretek között átformálni. E téren a párbeszédkereső folyamat kölcsönös, az érdeklődés nagy, melyet a 2008 novemberében immár harmadik alkalommal megrendezett Ipoly Erdő Erdészeti Nyílt Nap jelentkezőinek létszáma is bizonyított.

Már a legelső alkalommal is tudatos vezérfonal választás volt, hogy az erdő- és vadgazdálkodás, területkezelés, közjólét gyakorlati oldalait kint a terepen, az erdőben kell közérthetően, ismeretterjesztő jelleggel közelebb vinnünk az érdeklődő laikusok felé. Mindezt hiteles és ebben mindig szívesen közreműködő erdészeti szakemberek bevonásával. A lékes-körös gazdálkodásról, a lovas közelítésről, a vihar vagy jégkárok nyomán koronatörött bükkösök regenerálódásáról nem lehet, nem elég csak elméleti szintű, informatikai eszközök segítségével generált virtuális ismereteket átadni. Ez akkor igazán „élet-„ és „erdőszagú”,  akkor raktározódik el hosszú időre a résztvevőkben, ha mindezt a maga valóságában van lehetőségünk bemutatni, és teret nyithatunk a jó értelmű közvetlen megtapasztalásnak is. Beleértve azt is, hogy mit jelent az erdőmérnök és az erdész munkája a mindennapokban. Mit jelent a 40-50 cm hóban, nehéz terepen gyalog járni, mit jelent a nyári melegekben a meredek hegyoldalakban a törzskiválasztó gyérítés-jelöléseket végezni, s minderre miért van szükség, mi a célja, értelme.
A védett területeken ráadásul lehetőség nyílik, az ez irányú közös célok mentén, a természetvédelmi gyakorlati szakemberekkel való kooperatív együttműködésre is, hiszen a mesterségesen generált lövészárkok betemetése ebben az értelemben is fontos cél kell, hogy legyen. És ahogy a tapasztalat mutatja, kellő nyitottság és tolerancia esetén ez is sikeresen abszolválható.
Mindezek a gondolatok adták meg a hátterét idén novemberben is a III. Ipoly Erdő Erdészeti Nyílt Napnak. A kora délelőtti találkozó után az érdeklődők és szakemberek kis csapata a Királyréti Erdei Vasút különkocsijára szállt, ahol az üdvözlés és a gyakorlati információk után, az Erdei Vasút messzire visszanyúló múltja, jelene és jövőképe került ismertetésre. Jelenében és jövőjében kiemelt hangsúllyal szerepelt az Ipoly Erdő Zrt. egyedi erdő és tájismereti oktató programjának a Gördülő Tanösvénynek és az ennek helyet adó speciális tanösvényi kocsinak a bemutatása.
A királyréti kisebb pihenő és a helyi közjóléti eszközök (pl. erdei játszótér) bemutatása után a résztvevők rövid utazás végén a Börzsöny hegység legismertebb hegycsúcsára a Nagy-Hideg-hegyre érkeztek, amely a terepi bejárás kezdő és végpontja is volt egyben. Itt csatlakozott az Ipoly Erdő Zrt. kísérő szakemberihez Darányi László a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője, aki a felkérés és megkeresés nyomán a hegység hiúzvédelmi kutatásairól és az ehhez kapcsolódó gyakorlati tapasztalatokról adott át ismereteket.

A majd öt órás táj-, erdő és vadismereti terepi bejárás során a hegység legrejtettebb belső területeit jelzett turista útvonalakon bejárva, sokféle ismerettel gazdagodtak a nem szakember résztvevők. A fákon sorakozó rejtélyes világító festék pöttyökről, a szálaló gazdálkodásról, erdővédelemről, a gubacsok világáról, az erdei ökoszisztéma sokszínűségéről, vagy akár a korábbi érckutatások nyomairól, és az erdő- és tájhasználati múltról, kötetlen hangulatban lehetett részleteibe menően informálódni.

A változatos domborzati adottságoknak és a látnivalók gazdagságának köszönhetően is elfáradt résztvevők a sötétedés beállta után, a nap lezárásaként Királyréten olthatták szomjukat és verhették el éhségüket. Reményeink szerint jövőre sem szakad meg az Erdészeti Nyílt Napok sorozat és tavasszal immár a kevésbé látogatott és ismert, cserháti tájegységen lehetnek értő kalauzok az erdészeti szakemberek.

Ezúton köszönjük a segítő támogatást Dobó István erdészetvezetőnek (Váci Erdészet), Ruff János erdészetvezetőnek (Királyréti Erdészet), Lengyel László Zoltán közönségkapcsolati vezetőnek (Ipoly Erdő Zrt., Központ), és Dévai Levente vadászati műszaki vezetőnek (Királyréti Erdészet), valamint Darányi László természetvédelmi-őrkerület vezetőnek (DINP) a terepi programban való aktív részvételt!

Forrás: ForestPress