nem tudnak eligazodni a vadászati törvényenA vadászati földtulajdonosi közösségek képviselői a napokban kimondták Kecskeméten: tíz év óta nem tudnak eligazodni a vadászati törvény rájuk vonatkozó passzusain. Meglehetősen béketűrőnek mutatkoztak a földtulajdonosok az 1996. évi vadászati törvénnyel szemben. Pedig nem értik számos előírását, így voltaképpen azt sem tudják, hogy követik-e egyáltalán a vadászati törvény betűit.

A problémák 2007-ben, a vadászterületek kötelező újraalakítása idején jöttek elő seregestől. A jogszabályok alkalmazásának nem értése miatt egyebek közt bonyolulttá, nehézkessé vált a vadászmezők újrafelosztása. A földtulajdonosi közösségek és a velük haszonbérleti viszonyban lévő vadásztársaságok korábban is sejtették, de most megértették, hogy az elkövetkező időkben könnyen súlyos perekbe keveredhetnek, ha nem tisztázzák kinek-kinek jogait, kötelességeit.

Ezért a 103 Bács-Kiskun megyei földtulajdonosi közösség közül több mint kilencvennek a képviselője ment el érdeklődve a Bács-Kiskun Megyei Vadászszövetség Kecskeméten összehívott konzultációjára. A találkozón a földtulajdonosi képviselők többsége úgy nyilatkozott: muszáj konzultálni, mert akármilyen is a jogszabály - ha érvényes -, nem szabad sérteni. Ezért igényt tartanak arra, hogy a jövőben legalább évente hívjanak össze ilyen ismeretterjesztő fórumot, a vadászszövetség pedig rendszeresen adjon számukra szakmai útmutatást.

Forrás: Stop