jó volt a gímszarvas szezonVégre jó gímszarvas-szezon a szekszárdi erdészetben is Mind az elejtett gímszarvas bikák száma, mind a trófeáikból befolyó árbevétel alapján jónak ítélik a szakemberek az idei gím vadászati szezont, a Gemenc Zrt. Szekszárdi Erdészetének területén is.

- A vadászat terén a vártnál jobb eredményt ér el idén a Gemenc Zrt. Szekszárdi Erdészete - tájékoztatott Máté Béla, az erdészet vezetője. A gazdasági válság szele a némileg csökkent faértékesítés kapcsán ugyan őket is megérintette, de összességében várhatóan így is teljesíteni tudják az üzleti tervüket.
A gímszarvas-szezon végre kifejezetten jól alakult. Janács Gergely, a szekszárdi erdészet erdőművelési és vadgazdálkodási műszaki vezetője elmondta: míg 2006-ban egyáltalán nem ejtettek el aranyérmes trófeájú gímszarvast a gemenci erdő területén, addig idén a trófeák nyolc százaléka ért el ilyen minősítést.
A szakember szerint ebben az évben a szarvasbikákat semmilyen kedvezőtlen természeti körülmény nem zavarta abban, hogy megfelelő minőségű agancsot növesszenek. 2006-ban viszont az árvíz, 2007-ben pedig az aszály sanyargatta az állományt.     
Bár gímszarvas bikára még most is, egészen január 31-ig lehet vadászni, ilyenkor már az ún. selejt bikákat lövik. A legnagyobb trófeákkal bíró ún. golyóérett példányok vadászati idénye a bőgéshez, a párzási időszakhoz kapcsolódik.
- A vadászati idény kezdetére, szeptember elsejére az ország déli részein általában már intenzíven bőgnek a bikák - magyarázta Janács Gergely. A fő idény általában szeptember 20-ig tart, illetve október végén van még egy nagyjából egy hetes utóbőgési szezon. 
Janács Gergelytől magyarázatot kaptunk arra a látszólagos ellentmondásra is, amely szerint ha a legnagyobb trófeájú, legjobb vérvonalú bikákat lövik ki a bőgés idején, akkor az az egész állomány genetikai összetételét kedvezőtlenül befolyásolhatja. A szakember ezzel kapcsolatban elmondta: bőgéskor a jó vérvonalú, de már öreg, 10-12 év feletti ún. golyóérett bikák kerülnek terítékre. Ezek már túl vannak teljesítményük csúcsán, évről évre kisebb agancsot tudnának csak felrakni, esetleg maguktól is elpusztulnának az erdőben.  
A gyenge vérvonalú, ún. selejt bikákat hároméves koruktól lövik sokkal nagyobb számban, mint a golyóéretteket, így is szelektálva az állományt. A harmadik kategória a kímélendő állatoké. Ezek azok a fiatal, jó vérvonalú példányok, amelyeket majd csak öreg korukban lőnek ki, addig viszont sok évük van erős és szép utódokat nemzeni.
Ebből is látszik, hogy a gímszarvas-vadászat sem csupán a vad lelövéséből áll, mögötte szaktudáson alapuló vadgazdálkodás áll. És természetesen üzleti megfontolások is. Janács Gergely elmondta, hogy a golyóérett bikák mintegy háromnegyedét külföldi vadászok ejtik el, de a rendszerváltás óta fokozatosan nő a hazai puskások aránya. Ez elsősorban a különböző országokban élő vadászok anyagi lehetőségeivel van összefüggésben. Egy nagy tömegű gímszarvas trófeáért ugyanis több ezer eurót kell fizetni.
Máté Bélától megtudtuk: a szekszárdi erdészet területén szeptember-októberben ötvenöt szarvasbikát ejtettek el, ezek közül három lett aranyérmes. Az idei főidényben a területen esett trófeák átlagsúlya nyolc kiló körüli volt, és többi tíz kiló feletti trófeájú bika is terítékre került. Steinbach Zsolt


Gímszarvastrófea árak
Trófeasúly (kg)   Ár (euró)
        5                    1.000
        6                   1.600
        7                   2.450
        8                   3.400
        9                   4.750
      10                   6.950
      10,5                8.550
      11                  10.800

Forrás: Tolnai Népújság