vadon védelmeKözel egyhangúlag fogadta el kedden az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága Hegyi Gyula (MSZP) jelentését a vadon védelméről. Európa területének nagyjából egy százaléka olyan vadonterület, amely többé-kevésbé érintetlenül őrzi az őstermészetet. A magyar képviselő azt szorgalmazta, hogy az általános természetvédelmen belül szigorúbb szabályok vonatkozzanak a civilizáció előtti flórát és faunát őrző területekre.

Hegyi Gyula arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti és természetvédelmi parkokból súlyos hiba kitiltani a látogatókat, ezért a jelentésben a fenntartható turizmus támogatására szólított fel.

Magyarországon jelenleg még nincs olyan nemzeti park, amely egyértelműen a vadont védené - emlékeztetett közleményében Hegyi. A vadont szervezetten védő parkok hálózata legalább tízezer hektár kiterjedésű területekre szerveződött. Szakértők szerint magyar-szlovák összefogással az aggteleki térségben jöhetne létre ilyen park. Hegyi a közlemény szerint ezt azért is szorgalmazza, mert "a jelenlegi politikai klímában a magyar-szlovák természetvédelmi együttműködés a két nép általános kapcsolataira is jó hatással lenne".  

Forrás: MTI