fatolvajok lopják a fákatSzakértők szerint az országban éves szinten a hárommilliárd forintot is eléri a falopások okozta kár. A soproni régióban ez a bűncselekmény csak elenyésző mértékű

Az igazságügyi tárca - az erdőtörvény módosításával - egységes, az egész országot lefedő erdővédelmi szolgálat felállítását tervezi, nagyobb jogkörrel.
A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. területén, a soproni vonzáskörzet 17 ezer hektárnyi erdeiben szerencsére a falopás minimális, s nem jelent problémát - fogalmazott dr. Jámbor László, a Taeg vezérigazgatója. - Az iváni térségben néha előfordul, de a kár mértéke évente nem éri el az egymillió forintot Az esetek kilencven százalékában a rendőrség elkapja a tettest, s a fa jelentős része is visszakerül hozzánk. Jó kapcsolatot ápolunk a munkánkat segítő nyugdíjas rendőrklubokkal, természetvédőkkel is. Ügy látjuk, szociális bűnözésről van szó, igen gyakran kiskorúak közreműködésével, így az elkövető többnyire büntetlen marad. Természetesen együttműködünk majd a létrehozandó erdővédelmi szolgálattal, ami - reményeink szerint - tovább fokozza ilyen jellegű hatékony munkánkat

Az országban viszonyt - tőként Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon - komoly mértékű falopásokról hallani: Somogy megyében például háromszázharmincegy ezüstfenyőt ástak ki földlabdával együtt az egyik birtokról. A kár 700 ezer forint. Emellett a fűtési szezon beindulása és a gázárak folyamatos emelkedése szintén fatolvajlásra készteti a rászorulókat, vagy épp a fával üzletelőket. Hevesben hallani olyanról is, hogy a tolvajok öt perc alatt kivágják a fákat, gyerekekkel hordatják le az erdőkből, a nagybani kereskedők a gyűjtőhelyről teherautóra rakják, kiállítanak egy hamis szállítólevelet és már viszik is eladni a fát. A szakértők szerint az országban illegálisan kitermelt faanyagok értéke éves szinten eléri a hárommilliárd forintot. A tolvajok az erőszaktól sem riadnak vissza: a közelmúltban légpuskával lőttek járőröző erdészekre.

Fákat vágtak ki illegálisan
Iván külterületén ismeretlen személyek a napokban engedély nélkül élő fát termeltek ki, mintegy, százezer forintos kárt okozva. Egy másik erdőterületről huszonöt akácfát is kivágtak. A rendőrség nyomoz.

Forrás: Kisalföld