jávorszarvas megfigyelés finnországbanAz idei tél folyamán nyakörvet helyez el jávorszarvasokra a Finn Vadászati és Halászati Kutatóintézet Finnország különböző részein. A jeladó rádiótelemetriás nyomkövető az eddigieknél több információt ad majd a jávorszarvasok mozgásáról – olvasható a nordicforestry oldalon. Az így nyert ismeretek jól hasznosíthatóak lesznek majd a jávorszarvas-állomány szabályozáshoz, a jávorszarvas-ütközéses esetek és az erdőkárok elkerüléshez.
A nyakörveket azokon a területeken helyezik fel, ahol az idei jávorszarvas vadászati szezon véget ért. A jávorszarvasok felkutatása helikopterről történik. Miután az állatokat elaltatták, rájuk illesztik a jeladó gallért. Amint a helikopteres megfigyelést segítő, elegendő hó borítja a földet, megkezdődik a szarvasok számbavétele. Az állományfelmérés  célja, hogy a jávorszarvas mozgásterének nagyságát meghatározza, amikor az állat elhagyva téli élőhelyét, nyári legelőhelyet keres magának.

A megfigyelés a jávorszarvasok vadászati szezon alatti mozgásának megismerését is szolgálja. A vadászterületekre összpontosuló adatok felhasználása értékes lehet az erdőkárok csökkentéséhez, a vad téli élőhelyein. A vizsgálódás a jávorszarvasok egészségi állapotát befolyásoló tényezőkre és az élősködőkkel szembeni kitettségükre vonatkozó adatokkal is szolgál majd. A tervek szerint összesen 120 jávorszarvast látnak el GPS-GSM rádió jeladóval. A rádió monitoring lényeges adatok beszerzésére ad lehetőséget, kiterjedt terepi megfigyelések és nyomkövetések mellőzésével. Az elkövetkező két évre kiterjesztett állományfelmérést a helyi vadgazdálkodási kerületekkel, (Finn Élelmiszerbiztonsági Hatósággal (Evira) és a Finn Erdészeti Kutató Intézettel (Metla). együttműködésben végzik. A jávorszarvas mozgását vizsgáló mostanihoz hasonló pontos kutatást még nem végeztek Finnországban.

Forrás: ForestPress