nyírerdő zrt együttműködésA NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. ötödik éve rendezi meg a konferenciasorozatot, amely aktuális témákon keresztül a társaság meghatározott munkavállalói körének speciális képzése, céljai között a szakmai ismeretek szinten tartása és bővítése is szerepel – mondta az idei év utolsó, gúthi NYÍRERDŐ-akadémiáján, Fekete György, az erdőgazdaság műszaki vezérigazgató-helyettese. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke rendkívül jó kapcsolatot ápol a NYÍRERDŐ Zrt.-vel. Kihelyezett tanszékként erdészeti és vadgazdálkodási ismeretek oktatása folyik az erdőgazdaság egységeiben, a társaság szakemberei közül pedig többen is részt vesznek a képzésekben – emelte ki dr. Juhász Lajos, egyetemi docens, tanszékvezető. Emlékeztetett, hogy közös kutatási program is zajlik, hiszen – más szervezetekkel együttműködve – együtt próbálják a több mint egy évszázada kihalt nyírfajdot újra meghonosítani a Nyírségben.
A vadgazdálkodási képzés 1975-ben kezdődött Debrecenben még féléves tárgyként, 1992-től lett öt féléves az oktatás. 1998-ban beindult a vadgazda-mérnöki szak levelező tagozaton, hét évvel később pedig már nappali formában is választhatták ezt a képzési formát a hallgatók – ismertette dr. Szendrei László, a Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék adjunktusa. A diákok rendszeresen tesznek tanulmányutakat a NYÍRERDŐ Zrt. zártkerti vadgazdálkodást folytató erdészeteiben: így gyakori vendégek a hallgatók Gúthon, Lónyán és Halápon egyaránt. A tanszék terveiről szólva Szendrei László kiemelte: a közeljövőben szeretnék megrendezni a III. kelet-magyarországi erdő- és vadgazdálkodási konferenciát.
A mostani NYÍRERDŐ-akadémián a Debreceni Egyetemmel kialakított kapcsolat mellett a vadbetegségekről, a vadászterületek kialakításának eredményeiről, valamint az akácfa gőzöléséről is hallhattak a résztvevők.