vadkant lőtt a vadászSebzett szarvasborjú utánkeresésére indult a Hatosfa Vadászegylet bitótagi területén Edl Tibor fővadász társával, Laki Imre vadásszal és annak rövid szőrű német vizsláival, Sátánnal és Csibésszel... A 15 hektáros kukoricatáblát, mivel az aratása már elkezdődött, „feltárták", a széleit és a nyiladékokat kivágták, így a vad mozgása könnyebben figyelhető volt. Ez az utánkeresést is megkönnyítette. A mindenes vizslák már rutinos utánkeresőnek számítottak, számos vadat sikerült velük terítékre hozni. Fél óráig követték a sebzett vad nyomát, amikor egy vaddisznókondába botlottak. A disznók villámgyorsan menekültek. Ezt követően a kutyák jelezték: vadat állítanak, éles csaholással tartották egy helyben a kukoricában.

A szélirányt megfelelően kihasználva Edl Tibor megközelítette a hangokat, ahol is legnagyobb meglepetésére a sebzett borjú helyett egy jól megtermett kapitális vadkant talált. Azt állították a kutyák. A hatalmas disznó a kutyákra figyelt, így sikerült mintegy 15 méterre megközelíteni és egy pontos lövéssel elejteni. A mérlegelésnél a kan zsigerelt tömege alatt 157 kilogrammnál állt meg a mutató. Jobb első lába korábban megsérült, csánktól hiányzott, ennek ellenére a jó takarmánynak köszönhetően megfelelő kondícióban volt. Mivel már megkezdődött a búgási időszak, a kan csatlakozott a kondához. Fajfenntartási ösztöne, amely eddig génjei sikeres továbbadását szolgálta, most a vesztét okozta.

Edl Tibor 1981 óta hivatásos vadász. Élete a vadászat, a nagy adag vadászszerencsének, a szakértelmének, no és a kutyák munkájának köszönhetően elejtette élete kanját. Régi magyar közmondás: „Eb a vadász kutya nélkül!" Megjegyezzük: másnap a szarvasborjú is szerencsésen terítékre került.

Forrás: Kisalföld Online