zöldrendőrség védheti erdeinketAz Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága kedden egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényjavaslatot.

Lapos Tamás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) főosztályvezető-helyettese elmondta: a törvényjavaslat parlamenti elfogadásával egy 2005. óta tartó egyeztető folyamat zárulhat le, amely a jelenleg hatályos, de "idejétmúlt" szabályozást korszerűsíti.

Az erdészeti szervezetek által egységesen támogatott javaslat elsősorban az elmúlt közel egy évtizedben jelentősen megnőtt magánerdők számához igazodik - fejtette ki.

Integrálnák a gazdasági és környezetvédelmi feladatokat
Nagy Andor, a bizottság fideszes alelnöke "üdvözlendőnek" tartotta a kormány javaslatát, ugyanakkor rákérdezett, hogy a kabinet valóban helyesen kívánja-e integrálni az erdő gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi feladatait.

Kis Péter László (MSZP) az "utóbbi évek legalaposabban előkészített javaslatának" nevezte az erdőtörvény tervezetét. A kormánypárti politikus egyetértett - a korábban a mezőgazdasági bizottságban is felvetett, de a javaslatból kimaradó - "zöldrendőrség" felállításával.

Nemzeti Erdő Hatóságot is felállíthatnak

Katona Kálmán, a bizottság elnöke szerint a fenntartható fejlődés az erdőgazdálkodásban a gazdasági és társadalmi szempontok egyeztetését jelenti.

Az MDF-es képviselő megfontolandónak nevezte egy "Nemzeti Erdő Hatóság" felállítását, a Nemzeti Hírközlési Hatóság analógiájára.

Orosz Sándor, a bizottság szocialista alelnöke elmondása szerint "frakciója fegyelmezett katonájaként" javasolja a tervezet általános vitára bocsátását, ugyanakkor kiemelte, hogy komoly "tartalmi kifogásai" vannak vele kapcsolatban.

Kifejtette: a szabályozás legnagyobb hibája, hogy "nem az erdőt állítja a középpontba", hanem rendeltetésük alapján szétdarabolja a területeket.

Rezervátumok is lehetnek

Hozzátette: a törvény életbe lépésével előfordulhat, hogy létrejönnek természetileg érintetlen "rezervátumok", és csupán fahasznosítással foglalkozó "fagyárak".

A környezetvédelmi bizottság kedden megtárgyalta a fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló törvényjavaslat módosító indítványait is.
A kormány képviselői nem támogatták Bencsik János (Fidesz) javaslatát, amely regisztrációhoz kötné a külön engedély nélküli gyűjtést.

A kabinet indoklása szerint a törvényjavaslat már tartalmaz egy nyilvántartásba vételi kötelezettséget, így a regisztráció csupán a működtetési költségeket drágítaná. A bizottság 6 igen, 2 nem és 9 tartózkodás mellett nem javasolta általános vitára a módosítást.

Forrás: MTI