téli madáretetésGyőr-Moson-Sopron - Évek óta segíti eleséggel a téli madáretetést a vadászkamara területi szervezete. December 10-én Győrött, Mosonmagyaróváron és Sopronban – a készlet erejéig – napraforgót osztanak. Az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete öt éve indított akciót a téli madáretetés támogatására. Orbán Henrik titkár lapunknak elmondta: a nagyobb városokban, a kertekbe, parkokba behúzódó védett madarak sikeresebb áttelelését akarják ezzel segíteni.

– Fontos tudni, hogy több ezer megyei madárbarát teljes etetőanyag igényét nem tudjuk kielégíteni. Így, aki az etetést elkezdi komoly felelősséget vállal. Vagyis folyamatosan, a téli időszak végéig kell táplálékot biztosítania az etetőjéhez szoktatott madarak számára – hangsúlyozta a vadászkamara területi titkára, majd hozzátette: – A további etetőanyag könnyen beszerezhető a kisállat kereskedésekben, takarmány- és magboltokban. A drága takarmány árak miatt érdemes több etetőnek, szervezett formában, nagyobb tételben ocsút, rostaaljat beszerezni a termelőktől.

Idén is, a korábban megszokott helyszíneken, mintegy 20 mázsa takarmányozásra alkalmas – etetőnként két kilogramm – napraforgót osztanak ki december 10-én 14-től 16 óráig Győrött – a zöldekkel közösen – a Reflex Környezetvédő Egyesület irodájában (Bartók Béla u. 7.), Mosonmagyaróváron a Nyugat-magyarországi Egyetem állattani tanszékén, a gyűjteménytárnál, Sopronban pedig a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-nél (Honvéd u. 1.).

Etetnek a határban is

A megyei vadászatra jogosultak: hatvanhat vadászterületen sok ezer tonna takarmányt etetnek meg a vadászható és a nem vadászható védett fajokkal is. Orbán Henrik hangsúlyozta: ezeket az állatokat a kialakított etetőhelyeken, az erdőkben és a mezőkön a téli szűkösebb időszakokban mindig terített „asztal" várja.

Forrás: KO