mérgesedő osztrák-magyar vadvitaFarkasszemet néznek egymással a határmenti vadászok. Bár évek óta kerítés védi a vadakat attól, hogy átkóboroljanak a sógorok területére, valaki, vagy valakik rendszeresen lyukakat ütnek az építményen, hogy átcsalják az értékes állatokat a határtól pár méterre álló vadászlesekhez. A vasi vadásztársaságok tehetetlenek, folyamatosan azzal kell szembesülniük, hogy csökken az állomány nagysága. Az ügyben már a rendőrség is nyomoz. Azt egyelőre senki sem tudja, hogyan lehetne megfékezni azokat az osztrák vállalkozókat, akik vendégvadásztatásra szakosodtak Burgenland keleti peremén.

A kerítés 2002-ben részben azért épült mivel az osztrák oldalról sok panasz érkezett, hogy a magyar vadak komoly károkat okoznak a földeken. És persze azért, mert már akkor külön iparág jött létre az áttévedő vadak kilövésére. A probléma tehát nem újkeletű, csak mostanra egy kicsit megváltozott. Egyes becslések szerint a vadállomány mintegy 30 százaléka tűnt el az utóbbi időben.

Szabó Ferenc, a Rábavölgyi Vadásztársaság elnöke kifejtette: a határ túloldalán, a lyukak és a kerítés közelében szórókat helyeztek el, így próbálják meg átcsalni a vadakat. Az osztrák magaslesek közül több fűthető és az éjszakai vadászatra is alkalmas, de egyes feltételezések szerint nem kizárt, hogy olyan riasztóberendezésekkel is felszerelték ezeket, amelyek jelzik a vad közeledtét. Értékes vadászterületről van szó – teszi hozzá Szabó Ferenc, aki szerint nem egyszer fordult elő, hogy egyáltalán nem láttak itt vadat. Jellemző az is, hogy a lyukak a kerítésen mindig az úgynevezett vadváltók környékén jelennek meg, tehát ahol a vadak közlekednek. De arra is volt már példa, hogy a frissen helyreállított kerítésen egy nappal később újabb űr tátongott. A vasi vadászok feljelentést tettek a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. A vizsgálat megkezdődött, egyelőre az eredményét várják. Közben abban bíznak, hogy az osztrák rendőrök is beszállnak a nyomozásba.

Forrás: MR1