csak álmodnak a vadászatrólA vadászok manapság csak álmodoznak a vadászatról errefelé... Én ma már vadásztam, nézze Bandi bácsi mit találtam!(Őz agancsot talál a megszólaló.) Hát Te nagyon rossz gyerek lehettél, gyerekkorodban, hogy ilyeneket találsz.
Narráció:
A közmondás szerint éhes disznó makkal álmodik, ezek a mátraterenyei vadászok, viszont hosszú hónapok óta magával a vadászattal, merthogy az tilos nekik.. Erről szólt a fiatal vadász ironikus megjegyzése. A környék legidősebb puskása Juhász András 47 éve hódol a vadászat szenvedélyének, ezen a területen 27 éve vadászik. Megette már a kenyere javát, a fiatal vadászok mesterüknek tartják.
Megszólaló:
Juhász András - Fénykő Vadásztársaság-vadász: "Ha én kimegyek valamelyik hegyre, és látom, hogy ezek a gyerekek most ki vannak rekesztve a vadászatból. Azok az emberek fognak rajta vadászni, akik ki tudja hová valók"
Narráció:
A TÖRTÉNET MÉG TAVALY KEZDŐDÖTT, EKKOR UGYANIS A BEMUTATOTT TERÜLETRÉSZEN MEGSZŰNT A MÁTRA VADÁSZTÁRSASÁG VADÁSZATI JOGA. A FÖLDTULAJDONOS KÖZÖSSÉG PEDIG EGY MÁSIK VADÁSZTÁRSASÁGNAK, AZ AKKOR ALAKULT FÉNYKŐNEK SZERETTE VOLNA ADNI A VADÁSZATI JOGOT.
Megszólaló:
RÁCZ ISTVÁN FÉNYKŐ VADÁSZTÁRSASÁG-VADÁSZ: "A Báthori Ferenc vezette vadásztársaság nem vette figyelembe a földtulajdonosok igényeit. Problémák voltak a vadászati jogért járó kifizetésekkel, és nem engedte meg, hogy a saját földjén lest állítsunk."
Narráció:
A földtulajdonos közösség tehát közgyűlésén határozatot hozott arról, hogy a Fénykőnek adja a vadászati jogot, és megbízta Rédei Lászlót, hogy szerződjön Annak érdekében, hogy a Mátra vadásztársaság elő haszonbérleti joga ellenére is kizárják a területről, olyan kritériumokat építettek volna a szerződésbe, amit az nem tudott volna teljesíteni.
Eszerint a kb.3 ezer hektáros területen 25 főnél több vadásznál ne vadászhasson, a vadásztársaság tagjainak minimum 51%-a legyen helyi lakos, illetve hogy a tagság tulajdonolja a földterület minimum 51 százalékát. Máig érthetetlen módon azonban a szerződéssel megbízott Rédei László mindezt nem íratta be a szerződésbe, így a Mátra megtámadta a földtulajdonosok Fénykővel kötött szerződését, és élve elő haszonbérleti jogával mégis vadászati jogot szerzett a földterületen.
Megszólaló:
Babiczky Attila Fénykő Vadásztársaság vadász: "Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a Mátra vadásztársaság nyerte el a vadászati jogot, és a tulajdonosi akarat folyamatosan sérül.
Narráció:
Rácz István kb.3 millió Ft -ot ruházott be annak érdekében, hogy a vadak az idén áttelelhessenek. Azért művelte a földjét, azért vetett kukoricát, hogy az állatok túlélhessék a hideget.
Megszólaló:
Rácz István: Amin mi dolgoztunk, most a Báthoriék fognak vadászni, csak azt nem tudom, hogy milyen módon lesz a vadgazdálkodás.
Narráció:
A kialakult helyzet oka nem szakmai, hanem személyes jellegű, állapította meg Báthori Ferenc a Mátra Természetvédelmi Vadásztársaság vezetője, aki minden kritikai megjegyzést rágalomnak tart.
Megszólaló:
Báthori Ferenc Mátra Természetvédelmi Vadásztársaság elnök "2007 ápr.-ban kiderült, hogy meg tudnak felelni a feltételeknek és bírósági úton, jogaiknak megfelelően jártak el."
Narráció:
Az ügyben eljáró Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal először ugyan elutasította a Mátra Vadásztársaság haszonbérleti igényét a másodfok azonban elfogadta azt. A hivatal álláspontja szerint a Bíróság és a vadászati hatóság nyilvánvalóan csak azt a szerződést vizsgálhatja, amit a felek írásban rögzítettek.
Tehát most adva van egy rosszul megfogalmazott szerződés, ami alapján a földtulajdonosok egy része nem vadászhat a saját földjén, Mátra egy 3 ezer hektáros területén, és adva van a földtulajdonosi akarat, ami most a Nógrád Megyei Bíróság előtt szerezhet érvényt követelésének.

Forrás: MTV