lúdtojások menthetik meg a jegesmedvéketKutatók és más megfigyelők szerint a jegesmedvék elkerülhetik a kihalást annak ellenére, hogy számos mackó éhen fog halni az elkövetkező években, mivel felfedezték, hogy a medvék új táplálékforrást találtak, méghozzá liba- és kacsatojásokat

A tojások részben egy feléledő libapopulációtól származhatnak a Hudson-öböl területén, és táplálékkal látják el a jegesmedvéket, akiknek jeges élőhelye a Sarkkörön olvad – mutatta ki egy új vizsgálat. 

 

Az elmúlt években a jegesmedvék által vadászplatformnak használt tengeri jég nagy része elolvadt, ami arra kényszerített egyes medvéket – főleg a fiatal hímeket - , hogy északabbra, vagy a szárazulatra költözzenek, ahol nem annyira értenek a vadászathoz. Amikor hónapokig a szárazra kényszerülnek, a jegesmedvék általában saját zsírtartalékaikból kénytelenek élni.

A medvéket az év elején az amerikai Veszélyeztetett Fajok Törvénye alapján veszélyeztetettként sorolták be, mivel populációik hanyatlanak. Közben a Hudson-öböl nyugati széléhez közel virágzik a sarki ludak - Chen caerulescens – populációja, a kutatók szerint még túl sok is van a madarakból. Tojásaik jó táplálékforrást jelenthetnek - állítják a kutatók a Polar Biology folyóirat online verziójában. A ludak a tundrán fészkelnek, ahová néhány medve is visszavonult.

 

"Negyven év alatt hat fiatal hím medvét láttak a sarki ludak fészkei között, ezek közül négyet 2000 után" – mondja Robert Rockwell ornitológus és biológus professzor. "Szemtanúja voltam, hogy fiatal hím medve pehelyrécék tojását eszi egészben, vagy addig nyomja orrát a héjnak, míg az betörik, és akkor kieszi a tartalmát". A vizsgálatok szerint, a régióban a jégolvadás átlagosan 0,72 nappal korábban következik be minden évben. A sarki ludak 0,16 nappal korábban költenek évente – mondja Rockwell és végzős hallgatója, Linda Gormezano.

A jelenlegi trendek azt mutatják, hogy a jegesmedvék érkezése 3,6 éven belül átfedi majd a költési időszak középső szakaszát, a tojásfogyasztás rutinná, és megbízható opcióvá válik majd. A jegesmedvének – a legnagyobb szárazföldi ragadozónak – mintegy 43 fészek tojásait kellene elfogyasztania ahhoz, hogy pótolja azt az energiát, melyet a fókavadászat átlagos napjaiból nyer, ám Rockwell és kollegái úgy hiszik, bár számos medve éhen halhat az elkövetkező években, a leleményes állatok talán túlélhetik a kihalást.

 

A jegesmedvék mintegy 125 ezer évvel ezelőtt is túléltek egy melegebb időszakot, amikor a tengerszintek 4-6 méterrel magasabbak voltak a jelenleginél, a Sarkkörön pedig fák voltak – mutatnak rá a kutatók.

Forrás: Hiradó