nem drágul a fenyőElegendő és jó minőségű fa lesi az ünnepre - Megkezdődött a fenyőfák árusítása - ezúttal is nagy a választék Várhatóan a tavalyi árszinten marad a karácsonyfának való első osztályú fenyők métere, lucfenyőt 1000-2500 forintos, ezüstfenyőt 3-4 ezer forintos, nordmann fenyőt pedig 5-8 ezer forintos áron lehet megvenni. Ahol darabra adják, ott a luc kétezer és ötezer, az ezüstfenyő 3990 és kilencezer, a nordmann 6990 és 9990 forint között mozog. A cserepes változatban a lucfenyő 2000-2990, az ezüst 2490 és 9990 forint között vásárolható, nordmannt ebben a kategóriában nem árusítanak. Műfenyőből a kicsi ára 990 és 5990, a közepesé 5990 és 9990, a nagyé pedig 9990 és 18 990 forint között mozog. Lucfenyőből idén kevesebbet kínálnak, mert fő termőhelyein betegség támadta meg. A feketefenyő ára nagyjából a luc és az ezüstfenyő között van.

Veszprém (vi)- Már kezdik szállítani a vágott fenyőfákat is a városokba, de inkább csak a földlabdásokat árusítják. Azt remélik a hozzánk zömmel Zala megyéből érkező árusok, hogy a hét végén már vásárlóik is lesznek.
Nem várható idén a fenyőfák árának jelentős emelkedése Kissné Szabó Fruzsina, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke szerint. Ebben az évben várhatóan 2,8 millió család vásárol fenyőfát - átlagosan ötezer-hatezer forintért. Ezek 80 százaléka vágott fenyő, a maradék 20 százalék földlabdás, kiültethető. A mai nap az összes eladásra szánt fenyőfa bekerül a ráktárakba, így frissebb fát már csak a helyi termelőknél vásárolhatunk, akik lehetőséget nyújtanak a fa kiválasztására, és az ünnep előtti napokban vágják csak ki őket. A családi házban élők a hétvégén már megvehetik a fát, ha a szabadban tudják tartani, esetleg vízbe állítva. A meleg, erkély nélküli lakótelepi lakásokban ez nem ajánlott, mert az ünnepig teljesen kiszáradhat a fa.

Az országban a legtöbb karácsonyfát Zala megyében termesztik, ezt követi Somogy és Vas, bár utóbbi helyről Ausztria közelsége miatt többet visznek külföldre. Ám arra is vannak adatok, hogy Zalából tavaly néhány ezer vágott fenyőt a tőlünk jóval délebbre fekvő Bulgáriában adtak el. A vágott fenyőt régebben centiméterben mérték, és egy időben vitatkoztak is azon, hogy a csúcshajtás beleszámít-e a fa magasságába, de ma már szinte mindenütt darabra adják, persze számít a magassága.

Egy átlagos lucfenyő öt év alatt éri el a vágásérett méretet, az ezüstfenyő kicsit lassabban nő, de az utóbbi időben keresett nordmann fenyő tíz évnél hosszabb idő alatt nő meg eladhatóra, ezért drágább. Ezenkívül ennek a fajtának a nyolcvan százaléka Dániából érkezik hozzánk, főleg a nagy nemzetközi kereskedelmi láncokhoz. Régebben  több városban, egyebek között Veszprémben is próbálkoztak cserepes fenyőfák kölcsönzésével, de ez nem vált be, mert jó esetben is csak a fák ötven százaléka élte túl úgy az ünnepet, hogy elültethető maradt.

Forrás: Napló