lépéselőnyben a rapsicokOlykor jobb a felszerelésük, mint a hatóságnak; Volt olyan eset, amikor a DNS-teszt sem segített a bizonyításban. Milliárdos károkat okoznak az orvvadászok, de nehéz őket elkapni. Ha mégis megtalálják az elkövetőket, a szakemberek szerint nem biztos, hogy a törvény kellő szigorral csap le rájuk. Nehéz felbecsülni a károkat, amelyeket az orvvadászok okoznak, hiszen csak az esetek töredékét sikerül felderíteni. Az országosan megoldott ügyekkel kapcsolatban a becsült érték milliárdos nagyságrendű - mondta Kosaras Zoltán, a megyei mezőgazdasági hivatal vadászati és halászati felügyelője. Hozzátette, ez azonban csak a jéghegy csúcsa, vagy annak is a töredéke. A hatóságok ugyanis nagyrészt tehetetlenek az elkövetőkkel szemben. Sok jel utal tevékenységükre, de nehéz megtalálni őket Tolna megyében tavaly húsz esetben sikerült. Mindenekelőtt azonban tisztázni kell a fogalmakat. A jogtalan vadászatot elkövetőket két csoportra lehet osztani. A klasszikus értelemben vett, a köznyelv által orvvadásznak nevezett réteg sem vadászati, sem fegyverviselési engedéllyel nem rendelkezik. Az is előfordul, hogy egy vadász jár a tilosban, azaz sérti meg a törvény paragrafusait. Akit lefülelnek, azt az államigazgatási eljárás során ötvenezertől egymillió forintig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják, ugyanakkor mivel tette lopásnak és állatkínzásnak is minősülhet, büntetőjogi eljárás is indulhat ellene. Ha nem is gyakori, az országban volt már rá példa, hogy szabadságvesztésre ítélte a bíróság a jogtalanul vadászol. Ez azonban nem jellemző, többnyire túl enyhe a büntetés.

A módszerek változatosak, a huroktól, amely rengeteg szenvedést okozhat az állatnak, egészen a lőfegyver használatig terjednek. A rapsicok pedig gyakran jobban fel vannak szerelve, mint a vadállomány védelmére jogosult hivatásos vadászok és eljáró hatóságok.
Akár három autóval is útra kelnek: az első deríti fel a terepet, a másodikban vannak a fegyverek, a harmadikba pedig az elejtett vadat teszik - mondta Födermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. szakembere. Két csoportra bontotta a vadállományt tizedelőket: az egyik mellékes jövedelemszerzés miatt, vagy megélhetésből orvvadász, a másik rendelkezik vadászengedéllyel, és ki is tudná fizetni az elejtett vad utáni pénzt, csak izgalmasabbnak találja, ha tilosban jár. Szomorú tapasztalat, hogy egyre többen a trófea miatt ölik le az állatokat. Azonban nagyon nehéz elkapni az elkövetőket, ha a nyomok megvannak, és esetleg a tetem is előkerül, még mindig kicsi az esélye annak, hogy benne marad a lövedék, amely alapján be tudnák azonosítani a fegyvert, amelyből származik.

A rendőrség sem tehet sokat az ügyért
- ELŐFORDULT, hogy a rendőrség DNS-vizsgálatot is végzett a cél érdekében - tájékoztatta lapunkat a szekszárdi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Hozzátette, összehasonlították a helyszínen talált vérmintát, a gyanúba keveredett személy autójának csomagtartójában talált vérrel, de az nem ahhoz az állathoz tartozott. A tettenérés szinte lehetetlen, esetleg akkor lehet róla szó, ha valaki meghallja a lövést, de még akkor sem biztos, hogy ajánlatos a fegyveres vadászok után eredni. Az ügyek ritkán jutnak el a rendőrségig, mindössze néhány esetben tesznek feljelentést.

Forrás: Tolnai Népújság