rendkívüli szarvasvadászatA Minnesotai Természeti Erőforrások Minisztériuma az elsősorban szarvasmarhánál előforduló tuberkulózis terjedése ellent tett erőfeszítései részeként rendkívüli szarvasvadászatot rendelt el Minnesota állam észak-nyugati részén – jelentette az AP. A vadászatra a terv szerint december 27-től 2009. január 11-ig terjedő időszakban kerül sor a 101-es jelzésű engedélyezett terülelten.
A szarvas ugyanis terjesztője lehet a fokozottan fertőző tüdőbetegségnek. A vadászat célja a szarvasállomány gyérítése, valamint a szarvasmarhák fertőződése kockázatának csökkentése.
Ha a rendkívüli vadászatnak vége, előfordulhat, hogy az adott területen a természeti erőforrások minisztériuma mesterlövészeket is alkalmaz a szarvasállomány tovább csökkentésére.
Miután több észak–nyugat minnesotai marhacsordánál kimutatták a kórt, az USA Mezőgazdasági Minisztériuma korlátozta a térségből származó bölény és szarvasmarha értékesítését.
A területen gazdálkodó termelőknek az állatok államhatáron túlra szállítása esetén, most szigorúbb vizsgálati feltételeknek kell eleget tenniük.

Forrás: ForestPress