rókák a családi házak közelébenSopron - Sopron és a környékbeli falvak sem mentesek a rókáktól. Az állatok egyre gyakrabban kóborolnak családi házak közelében, félelmet keltve az ott élőkben. – Veszettséget már nem, más fertőzést azonban terjeszthetnek a rókák – tudta meg a Kisalföld dr. Kertész Zoltán városi főállatorvostól. Éppen azért szaporodhattak el, mert már nem tizedeli őket a veszettség, bevezették ugyanis a vakcinázásukat, amikor is a gyógyszert repülőről juttatják ki a rókák lakta területekre.

A vadászok sem lövik őket, hiszen nem keresett a rókaprém. Előállt tehát az a helyzet, hogy az egészséges állatok felnevelik teljes szaporulatukat, így egyre többen és többen lesznek – mondta az állatorvos. Ráadásul tanulékonyak az állatok, s a tömött kukák környékére szoknak, még ha azok az emberek közelében is találhatók.

– Megnéztem az elmúlt évek adatait, s ezek alapján nem tudom megerősíteni, hogy növekvőben a rókapopuláció – mondta Román József, a Tanulmányi Erdőgazdaság vadgazdálkodási ágazatvezetője. – Az általunk kezelt területeken évente átlagosan 100 körül mozog az elejtett rókák száma, és ebben jelentős változás nincsen. Az igaz, hogy amikor ’93-ban megkezdték a rókák veszettség elleni vakcinázását, akkor néhány évig többet lőttünk, de mára kiegyenlítődött az állomány, ami nagyrészt a terület eltartóképességének köszönhető.

Forrás: Kisalföld