magyar szarvasA magyar szarvas kell külföldön is. Évente átlagosan 150 szarvast szállítanak a bőszénfai szarvas telepről Európa 12 országába. Legutóbb Szerbiából rendeltek, ott ugyanis a háború és az autóút kiépítése miatt ezek a fajok kipusztultak. Kifejlett agancsok, kecses tartás, jó minőségű, ellenőrzött állomány. Ez jellemzi a bőszénfai szarvas telepen nevelkedett állatokat. Az itteni gímszarvas populáció világhírű, ezért rendelnek belőlük már a külföldi országok is.

A szerbek egy nemzeti parkba szeretnék visszatelepíteni a gímszarvasokat, amelyek még a valamikori Jugoszlávia területén éltek, csak a háborúk alatt kipusztult az állomány - mondta el a Független Hírügynökségnek Nagy János, a Bőszénfai Szarvasfarm egységvezetője.

Elsősorban tehát a vérfrissítés és az állomány javítása a cél a magyar szarvasokkal. A külföldi vadászok különösen kedvelik a magyar példányokat. Az állatokat parkokba, erdőkbe szállítják majd. A bőszénfai szarvasok közül 12 európai országba, többek Szerbiába, Németországba, Ausztriába és Lengyelországba is szállítanak.

Forrás: FH