sokba kerül a téli vadetetésSokba kerül, de az ember segítsége nélkül éhezik a somogyi vad. A vadászatra jogosultak gazdálkodásában a két legnagyobb kiadás a vadkár kifizetése és a vad etetése. A társaságok maguk döntik el, hogy etetnek-e egyáltalán, a takarmányt megtermelik vagy vásárolják.

– A vadászati hatóság a vadföldek létesítését és a vegyszermentes takarmányozást szorgalmazza – mondta Simon Pál vadászati főfelügyelő. – Ehhez pályázati támogatást is tudunk biztosítani. 2008-ban 14 millió forint állt rendelkezésre, 23 vadászatra jogosult kapott 300 ezer és egymillió forint közötti összeget. Jelenleg a területeken a szoktató etetés folyik, hogy a vad még a havazás előtt megtalálja az etetőhelyeket. Ezzel a vadkár is csökkenthető, hiszen a tavalyi kukoricatarlókat beszántották, gabonát vetettek a helyére, de óhatatlanul került kukorica a földbe. A vaddisznó pedig előszeretettel kitúrja. Jól megválasztott etetőhellyel a túrási kár csökkenthető, ugyanúgy, mint a fiatal erdőtelepítésekben az őz rágási kára.

A Sefag Zrt. mintegy 130 ezer hektárnyi terület vadállományával gazdálkodik, s összesen tíz vadaskertet üzemeltet. Ezekben télen-nyáron etetni kell az állatokat.

– A téli időszakban az erdőn több száz helyen etetünk, a vadaskertekben télen-nyáron ötven helyen – mondta Buzgó József vadgazdálkodási osztályvezető. Ahogy erősödik a hideg, és megjön a hó, egyre többször közelíti meg a vad a kihelyezett speciális etetőket. Ilyenkor már ezekből szerzik a táplálékot, mert másutt nem találnak. A Sefag Zrt. a vad takarmányozására évente 50-70 millió forintot költ. A takarmány 80 százaléka abrak, ebben megtalálható táp, kukorica, búza, 15 százalék lédús takarmány, míg a többi saját előállítású széna. A vadásztatás eredményessége jelentősen függ a takarmány milyenségétől is, hiszen csak a jó kondícióban lévő állat tud kapitális trófeát növeszteni. Az etetéssel csökkenthető a vadkár mértéke is. Ha a vad talál magának élelmet az erdőben, biztonságos helyen, nem keresi fel a mezőgazdasági területeket.

A Kerekes Menti Földtulajdonosok Közösségének tagjai összességében két-, három tonna takarmányt, szemes és tört kukoricát, búzát, ocsút nyalósót juttatnak ki a vadetetőkbe. Tapasztalatuk szerint a vad már felfedezte a terített asztalt.
– Területünk elsődlegesen apróvadas, fácán, őz, vaddisznó a meghatározó vadfaj – mondta Kemenszky Péter, a társaság tagja. – Az etetést már hetekkel ezelőtt elkezdtük. A társaságunkban zömében földtulajdonosok vadásznak, ők térítésmentesen biztosítják a téli takarmányt.
A Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaságnál telente mintegy két és fél millió forintot költenek vadetetésre. Meiszterics János, a vt. elnöke azt mondta, hogy egyelőre még ki tudják gazdálkodni ezt a pénzt.

– Társaságunk tizenegy és fél ezer hektáron vadgazdálkodik, mintegy harminc szórót etetünk folyamatosan. Számításaink szerint a kilencszáz mázsa csöves és negyven tonna szemes kukorica elég lesz a télen. A vendégvadászainkkal kötött szerződések, illetve a viszonylag magas tagdíj lehetővé teszi, hogy ennyi pénzt kifizessünk téli etetésre, egyelőre nem kell a tartalékainkhoz nyúlni.

Forrás: Sonline