hajtóvadászattal búcsúztakAz év utolsó hajtóvadászatával búcsúzott Huszárokelőpusztától az ugodi erdészet vezetője, Sipos Péter és munkatársa, Berger Péter, január 1-jétől mindketten nyugállományba vonulnak.

Több szempontból is rendhagyóra sikerült az évbúcsúztató hajtóvadászat a Bakonyerdő Zrt. ugodi erdészetéhez tartozó Huszárokelőpusztán. Az ugodi erdészet 2009. január 1-jétől megszűnik, a területét három szomszédos erdészet között osztják fel. A huszárokelőpusztai vadászház is a bakonybéli erdészet fennhatósága alá kerül.
Az ugodi erdészet igazgatója, Sipos Péter is leteszi a lantot, nyugdíjba készül, vele
együtt nyugállományba vonul Berger Péter, aki a Bakonyerdő Zrt. nagy öregje. Berger Péter 1971, Sipos Péter 1993 óta dolgozott az ugodi erdészetnél. Ők ketten az elmúlt 16 évben 104 nagyvadas és hat apróvadas terelővadászatot szerveztek és vezettek.
Az év utolsó hajtóvadászatán egy tizennégy vadászból álló magyar vendégcsoport vett részt, akik évek óta visszajáró vendégeik. Az esemény kicsit keserédesre sikerült. A vendégeket a rossz idő hátráltatta, a négy hajtás helyett mindössze hármat tudtak megtartani. Így is összesen huszonegy vadat lőttek, ebből kilenc vaddisznó, három-három gímszarvas, illetve muflon, hat pedig dámszarvas volt. A terítéknek a huszárokelőpusztai vadászháznál adták meg a végtisztességet. A két szakember - Sipos Péter és Berger Péter - fájó szívvel vett búcsút a csapattól és a sikereik helyszínétől.

Egye többen a vadászvizsgán
Megyei körkép (tt) - Idén minden eddiginél többen, 121-en tettek sikeres vadászvizsgát. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Veszprém Megyei Vadászkamara az idén hat alkalommal szervezett vadászvizsgát, tudtuk meg Baracskay Lajos kamarai titkártól. Szigorú követelményeknek kell megfelelnie annak, aki vadász szeretne lenni, a vizsga gyakorlati és elméleti részekből áll. Tanfolyami felkészítéssel is segítik a jelentkezőket, de még így is 20 százalékos a bukásarány. 2008-ban 160 fölött volt a próbálkozók száma, ebből 121-en tettek eredményes vizsgát. Egyharmaduk azonnal vadászjegyet is váltott. A megyei vadászkamara taglétszáma az év végén 2412 volt, öt év alatt 150-nel nőtt.

Forrás: Napló