szalonkázás csak húzásbanA tavaszi szalonkázásnak vége, de húzáson továbbra is lehet szalonkára vadászni - ez a brüsszeli madárvédelmi irányelvek átvételének a velejárója. Védett faj lett a böjti és a barátréce, ennek megfelelően mindkét madarat törölték a vadászható fajok közül. Egyúttal törölték az erdei szalonka tavaszi vadászati idényét is, mert Brüsszel felszólította Magyarországot a madárvédelmi irányelv helyes végrehajtására. A szalonka vadászható vadfaj maradt, de idény nélkül, csak húzáson lehet vadászni rá.

A vadászok hajlanak arra, hogy tudományos kísérletekkel igazolják, indokolt a szalonka tavaszi vadászati idénye. Hazánkban igen szűk intervallumban, kizárólag március elsejétől április 10-ig vadászható: Nálunk évi 6-7 ezer szalonkát ejtenek el, amely nem befolyásolja az európai szalonkaállomány nagyságát - miközben a franciaországi teríték megközelíti az egymilliót.
Civil szervezetek (Magyar Vadászatért Alapítvány, Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara, Vadászati Kulturális Egyesület) kezdeményezésére az OMVV vállalta, hogy a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemen és a gödöllői Szent István Egyetemen megrendel egy középtávú szalonkakutatási programot. Az ötéves program végén olyan eredmény születhet, amivel tudományosan is bizonyítani tudják, a tavaszi szalonkázással nem tesznek kárt az állományban, tájékoztatta lapunkat Pechtol János, az OMVV ügyvezető elnöke.

A programba mindazon vadászatra jogosultak bekapcsolódhatnak, amelyek eleget tesznek az egyetemek által előírt feltételeknek. Ezután a hatóságok kiadják az engedélyeket és a kvótákat az anyaggyűjtéshez. Legalább 3-4 ezer mintát kívánnak összegyűjteni. (A szalonkák szárnyait kell beküldeni vizsgálatra.) Az adatokat és a mintákat folyamatosan szállítják az egyetemek részére. A kutatást a megrendelő finanszírozza. Ha a programba 400 vadásztársaság jelentkezik, akkor 20 ezer forint lesz az egy-egy vadgazdálkodóra eső összeg.

Forrás: Napló