hajtóvadászat, nyúl a bográcsbanHAJTÓVADÁSZAT Lehet kombinálni, akár még nagyvaddal is. Kopognak a csizmás lábak kora reggel a keményre fagyott talajon. Aztán, ha felenged, lehet taposni a sarat.

Mezei nyulat hajtanak újév előtt országszerte a határban, a szántókon. Kell a vadpecsenye az asztalra
Magyarország jelentős nyúlállománya már a múlté, az állományt járványok és a modem gazdálkodás okozta élettércsökkenés tizedelte meg. Ám túlélte a járványokat, alkalmazkodott a megváltozott életviszonyokhoz a mezei nyúl. Országunkban mindenütt megtalálható, de a Dunántúl jellemzően nagyvadas megyéiben számuk elenyésző. A szakirodalom szerint a legjobb nyulas és fácános területek Békés, Csongrád, és Szolnok megyében vannak.
Vadászata (szeptember 1. - december 31.) valamennyi apróvadfajé közül talán a legfárasztóbb, igazán eredményesen hajtóvadászaton lehet nyúlra puskázni. Szakértők úgy vélik, mintegy 20-30 vadász és kétannyi hajtó is elkel. Kör vagy U alakban fogják közre a gyakran 100-200 hektárt meghaladó területrészeket. Ahogy szűkül a hajtás, úgy próbálják az őszi mélyszántás félméteres barázdáiból vagy a leszántatlan kukoricatarló takarása közül kiugrasztani és meglőni. Ráadásul a téli időjárás sokszor megtréfálja a vadászokat. Ugyanis a reggel mégoly fagyos, kemény földön induló hajtás egy-két óra elteltével sárdagasztássá válik. Fizikailag felkészületlen ember ezt a megpróbáltatást nehezen tudja végigcsinálni. Száraz vagy hideg időben a nyúlban gazdag területeken a napi teríték elérheti a 200-300 darabot is.
Amennyiben nem kizárólag nyúlra szervezik a vadászatot az irodák vagy vadásztársaságok, jó szórakozást nyújt a fácánnal, esetleg fogollyal együtt történő vadászata. Fedettebb területrészeket hajt meg 10-15 puskás és ugyanannyi hajtó. A kis erdőfoltokból, nádasokból, gazos vagy aratatlan területekből kiperdülő nyúl, vagy a vizsla elől felburranó kakas, netán az utolsó zsombékig kitartóan lapuló róka elejtése remek passzió. Az ilyen vegyes terítékek elérhetik a napi 100-200 darabot is. A be nem fagyott vizek mellett vadászva számíthatunk vadkacsára is. A nyúlvadászat különösen izgalmas lehet disznóhajtással kombinálva. Ekkor elkel egy jó vegyes csövű puska (sörétes és golyós), csak arra vigyázzunk, hogy a megfelelő pillanatban a megfelelő csőből repüljön ki a lövedék.     

Vadnyúlpörkölt - egy recept a sok közül, de ez biztosan nagyon jó
HOZZÁVALÓK: egy egész vadnyúl (Letisztítottan, a véres részektől mentesen, egynapi áztatás után. A szív és a máj is használható. A szívet kettévágva, jól kimosva a hússal együtt főzzük, míg a májat csak az utolsó öt percben beletéve a pörköltbe.)
40 dkg vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 púpos evőkanál erőspista, só, őrölt bors, 1/2 darab, mozsárban összetört szerecsendió, 1-2 cm-es darab gyömbér (az elkészült pörköltből ki kell venni), 30-40 szem bors, 3 babérlevél (szárazon összemorzsolva), 2 evőkanál édesnemes pirospaprika, 1 dl száraz fehérbor, 1 csipet őrölt köménymag, 1/4 kg csomagolt házi disznózsír, 1 kiscsomag petrezselyemzöld, 2-3 erős paprika.
ELKÉSZÍTÉS: a nyulat ízlés szerint csontostól egyforma darabokra vágjuk Zubogó forró vízzel leöntjük és 2-3 percig állni hagyjuk (megabáljuk). Leszűrjük, tiszta hideg vízzel átmossuk. Négy evő kanál disznózsírt a bográcsban felolvasztunk. Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük az összetört fokhagymát. Belekeverjük a lecsurgatott, száraz nyúlhúst. Közepes tűzön, kevergetés mellett 5-10 percig lepirítjuk, 1-1,5 deci vízzel felöntjük. Beletesszük a sót, az őrölt borsot, az erőspistát, a szerecsendiót, a gyömbért, a babérlevelet, a szemes borsot és az őrölt köményt. Felforrás után lassú tűzön 35-40 percig főzzük, az elfőtt levet közben pótoljuk (rövid lén tartjuk, nem gulyás!). Belekeverjük a piros paprikát és hozzáöntjük a fehérbort. Készre főzzük. Az összevágott petrezselymet és a nyúlmájat belekeverjük, végül kivesszük a gyömbért. A köret hasábokra vágott főtt krumpli lehet.

Forrás: Petőfi Népe