nyúlbefogást tartottak a vadászokTöbb millió forintos veszteség érte a társaságot. A kisújszállási Petőfi Vadásztársaság a héten élőnyúl-befogást tartott, hogy így is csökkentse veszteségeit.

Két éve nagyon jó évet zártak, hiszen a 750 grammos megyei rekord őzbaktrófea innen került ki, tavaly azonban többmilliós kiesésük volt a trófeákból, tudtuk meg Posztós János elnöktől.
A vadásztársaság tagjai és a segítők számára a keddi mínusz nyolcfokos hidegben nem volt egyszerű feladat az élőnyúl-befogás. Erről mi is meggyőződtünk, amikor elkísértük őket a csorbái határrészre. Míg a vadászok a befogóháló felé terelték a nyuszikat, addig Posztós János elnökkel beszélgettünk.
— Sajnos nemcsak a hideg miatt nem jó a helyzet a határban, hanem mert vannak olyan helyi és vidéki próbálkozók, akik lopják a vadjainkat- mondta az el nök. - Hurkokat raknak le, vagy légpuskával érkeznek vadkilövésre, tegnap is találtunk egy hurokba fogott őzet. Ezért igyekszünk minél többet kint lenni a határban, a mezőőrökkel figyelünk a területen.
Mivel a vadászati szezon március l-ig tart, így teljes értékelést nem tudott mondani a szakember, az azonban már biztos, hogy őzagancsaik 30-40 grammal alatta maradtak a 2006-os rekordnak, ez 2-3 milliós veszteséget okozott. Ez a hiány rányomta bélyegét gazdálkodásukra, most az élő nyúl befogásából remélnek pluszbevételt.
A hiányt emellett takarékos gazdálkodással próbálják csökkenteni, valamint vadföldművelési pályázatot nyújtanak be idén is az FVM-hez. A 30 hektár saját és bérelt területükön a vad számára kedvező életfeltételeket te remtő növényeket vetnek majd, valamint agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatásra is pályáznak. A vadállomány becslése február végén lesz, így Gortva Imre fővadász most csak hozzávetőleges adatokat mondott: 440-450 őzet, 2500 mezei nyulat és 2100 fácánt tart reálisnak. A mezeinyúl-befogást még januárban is folytatják, 350-400.nyulat remélnek. A fácánállomány évek óta csökken, ám a magas költségek miatt nem tudnak kis fácánokat venni. A határban nő a ragadozóállomány száma is, ezért az elmúlt hetekben 100 rókát lőttek ki a vadászok. A területen a védett ragadozó madarak - héja, egerészölyv - által okozott kár is jelentős. Mivel ezen madarak egyre kevesebb mezei pockot, hörcsögöt találnak, így a zsenge korú mezei nyuszikat és a kis fácánokat is viszik, ami szintén többmilliós kárt okoz a társaságnak. Az elnök azonban született optimista, most bízik abban, hogy egy kedvező tavasz segíteni fog az apróvadállományuk gyarapodásában. Daróczi Erzsébet


Apróvadas a terület
AZ 1947-BEN alakult vadásztársaság hatvannégy tagjából négy a hivatásos, a többi sportvadász. A legtöbben kisújszállásiak, de van szolnoki, abádszalóki és dunántúli vadászuk is. A társaság 10 700 hektáron folytat vadgazdálkodást, több száz gazdával és tíz nagyobb gazdálkodóval vannak kapcsolatban. A teriilet apróvadas jellegű, elsősorban mezei nyúl, fácán, vízimadár: kacsa, liba található itt. Az egyetlen állandó nagyvad az őz. Az elmúlt napok hidegre fordult időjárása miatt a vadászok naponta feltöl-tik a határban az etetőket. Tavaszig még több tonna szemes- és szálastakarmányt raknak ki.

Adatok a Petőfi Vadásztársaságról
A vadásztársaság létszáma: 64 fő
Ebből hivatásos vadász: 4 fő
A társaság vadászterülete: nettó 10 700 hektár
Az etetőkbe kirakott éves takarmány: 10 tonna szálas, 361 szemes 2,51 őztáp
A kihelyezett takarmány értéke: 3 millió forint

Forrás: Néplap