bükki tornádóTöbb tízmillió forintos kárt okozott az október 30-i vihar, amely hatalmas erdősávot tarolt le. Hol tart a pusztítás nyomainak felszámolása? Október 30-án délután mintegy negyedórán át tartó vihar söpört végig Szentlélek és Bánkút között. A több mint 100 kilométer/órás szél körülbelül 10 ezer köbméter fát döntött ki egy 200-300 méter széles és több kilométer hosszú erdősávban. Százéves bükkfák, fenyők fordultak ki, vagy törtek derékba. A bánkúti sífelvonók, üdülők, erdészházak is megrongálódtak.
Hol tart a bükki tornádó okozta óriási pusztulás nyomainak felszámolása: a kidöntött fák elszállítása – kérdeztük az Északerdő Zrt. sajtószóvivőjét, Rencsiné Ágh Mártát.

Jó a fagyos talaj
Megtudtuk: az időjárási körülmények alapvetően befolyásolják a vihar okozta károk felszámolásának lehetőségét. Decemberben, az ünnepeket megelőző két-három hétben nem lehetett dolgozni az erősen felázott talajon. A szóvivő így folytatta: „Szerencsések vagyunk abban a tekintetben, hogy most kellően fagyos a talaj, és hó is fedi, éppen ezért az ünnepek alatt is nagyon megfeszített munka folyt, még 31-én is. Hat brigád dolgozik folyamatosan, az erdészekkel, szakmai irányítókkal együtt általában negyven ember, szinte megállás nélkül. Addig lehet csak, amíg fel nem enged a talaj.”
(Szombaton Bánkútra autózva és onnan visszajövet mi is találkoztunk fafűrészelőkkel- és elszállítókkal – a szerk.)

Négyezer köbméter
Rencsiné Ágh Márta a fentieket a következőkkel egészítette ki: „Ez a munka szigorú térbeli, vágásszervezési rendet kíván meg, amit több szakmai szempont miatt nem észszerű felborítani. Nem csak ezért van azonban, hogy nem termel itt több brigád, sok jelentkező volt, de sajnos nagy gondot jelent, hogy nincs a jelentkezőknek megfelelő szakmai felkészültségük, képzettségük, ami kizárja foglalkoztatásukat. Emiatt, annak ellenére, hogy az utaztatásuk jelentős költség, messziről érkezőket is kell foglalkoztatnunk, a jelenleg nálunk termelő brigádok egyike naponta Gyöngyösről jár ki, nem túlzás, pirkadatkor érkeznek és a sötét beálltáig dolgoznak. Az eddigi kitermelt mennyiség négyezer köbméter. A térségben a tűzifaellátás zavartalan, az iparifa értékesítése is rendben zajlik, megvannak a kereskedelmi partnereink. A kitermeléssel párhuzamosan folyik a vágástakarítás is, a vékony anyagot is készletezik, értékesítjük. Tardona, Mályinka térségéből sokan jelentkeztek tűzifagyűjtésre, erre korlátlanul nincs lehetőség, de akik akartak eddig, azokat fogadni tudtuk. A vágástakarítás azért is sürgető, mert az időjárás függvényében meg kell kezdenünk nagy területen az újraerdősítést is.”

Forrás: Borsod Online