sas a légi vadászTisztelik a riválisokat, a légi vadászokat a földi puskások. Védett légi vadászok csapnak le a nyulakra. A mezeinyúl-állomány sínyli meg leginkább a sasok jelenlétét megyénkben. A vadászok egy része tiszteli a légi riválist, ugyanis puska nélkül is képes elejteni zsákmányát.

Jót vitázott tegnap Zuberecz Tibor megyei fővadász és Harsányi Dezső, a Körös—Maros Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatvezető-helyettese a kondorosi határban. A fővadász azt ecsetelte, tisztelik a légi riválist, és örülnek, hogy az Unió országai közül hazánkban van a legtöbb parlagi sas, de amikor túlságosan falánkok a madarak, felszisszennek.
- Harminc éve, amikor a mezei nyúl létszámában fénykorát élte Békésben, nem panaszkodtunk volna a sasokra. Most azonban megértem a vadásztársaimat, ha -nyugtalanok, amikor azért nem akad puskavégre nyúl, mert a sas elragadta előlük - mondta Zuberecz Tibor. — Ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy a sasoknak is helyük van a Nap alatt, miként a hollóknak és a varjaknak is, melyek kísérik a sasokat, a maradékra pályázva.

A megyei fővadász kiemelte, a nyúlvadászat befejeződött és a vége felé tart a fácánvadászat is, hiszen a gyenge közepes szaporulat nem indokolja a további kilövéseket. A vadállományt illetően Békésben a fogoly lehet a legnagyobb veszélyben, ha folytatódik ez a fagyos időszak. A többi vadnál az egészséges egyedeknek ezt a
hideget át kell vészelniük, mert vastag hótakaró híján a vetésekben táplálékhoz jutnak. Harsányi Dezső elmondta, az élőhelyek védelmét kiemelten kezelik, legyen szó növény-, vagy állatvilágról. A legfőbb gondot az okozza, hogy az útszéleket, a mezsgyéket is bevonják a mezőgazdasági termelésbe. A sasokra visszatérve Harsányi Dezső elmondta, fokozottan védett madarakról van szó, egyedenként egymillió forint a pénzben kifejezett természeti értékük.

Sas szinkronszámolás. Így hívjak a sasok egyidejű országos számbavételét, melyet szombaton tartanak. Erre készültek fel tegnap megyénkben is. Harsányi Dezső, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálat-vezetőhelyettese kondorosi portyájuk során elmondta: bár sok sasmadarat megmérgeztek megyénkben is az elmúlt években, mégsem csökkent a számuk. Köszönhető ez annak is, hogy ilyenkor télen az itt fészket rakó állomány mellé az északi hidegebb tájakról is érkeznek fokozottan védett ragadozó madarak. A vadászok nem túlságosan rajonganak a sasokért, ugyanis egyik fő táplálékuk a mezei nyúl, de ahogy Zuberecz Tibor megyei fővadász fogalmazott: a sasok lényegében azt teszik, mint a puskások, csak nem a földről, hanem a levegőből. Az Európai Unióban hazánkban van a legtöbb parlagi sas. A tavaly januári sasszemlén megyénkben 64 réti sast, 21 parlagi sast és 2 szirti sast regisztráltak. Pénzben kifejezett természeti értékük egyedenként egymillió forint.

Forrás: Békés Megyei Hírlap