terepjáróből lőtt a vadászA cirka tízmilliót érő terepjáró a közúton vesztegelt. A mögötte érkező személyautó vezetője a kerülésébe kezdett. Amint elhaladt az álló jármű mellett, az utasával megpillantották, hogy a dzsip hátsó ülésének bal ablakából kidugnak egy ujjnyi fémcsövet. Épphogy visszaért autójuk a menetirány szerinti sávjába, hatalmas fegyverdörrenést hallottak. Ahogy távolodtak a helyszíntől, a visszapillantó tükörből láthatták, hogy a nagy autó utasa kiszáll, s átszalad az úton a mezőre, hogy felszedje a puskával leterített vadat. Mindez a hét végén, a Bükkszék-tető közelében történt.

A személykocsi utasait sokkolta az eset. Ijedtükben nem mertek visszafordulni – még bennük is kárt tehet ez a nyilvánvalóan elvetemült vadász –, hogy jól lássák a jármű rendszámát. Abban bíztak, ha a közeli Pétervásárán megállnak, s ott bevárják a terepjárót, leírhatják a rendszámát. De hiába ácsingóztak, a kocsi nem bukkant fel, vélhetően más irányba folytatta az útját. Vagy a benne ülő vadászok nem érték be azzal a zsákmánnyal, amit lőttek.

A nem mindennapi történetet megosztottuk Prezenszky János megyei fővadásszal, a Heves Megyei Vadász Kamara titkárával. Az első reakciója ez volt: „Elképesztő”. A fővadász azt mondta, ilyet ő még nem is hallott. Tilos a közforgalmi úton vadászni. A lakott területektől is legalább 300 méterre kell lennie a vadásznak, amikor tüzel. Autóból lőni szigorúan tilos. Ez még a vadászterületre is érvényes. Ami történt, teljesen szabálytalan. Ha felírták volna a rendszámot, a kamaránál kiderítik, az illető tagja-e vadásztársaságnak. Ha igen, bevonják a vadászjegyét és a szezonra szóló engedélyét. El is vehetik a fegyverét, akár 5 évre is. A büntetés a cselekmény súlyától függ. De, mint a fővadász hangsúlyozta, ez az eset „elég durva”.

Forrás: Heol