nyúlbefogás a topolyai határbanAZ 1970-ES, 80-AS ÉVEK FORDULÓJÁN EGY MILLIÓ MÁRKÁT VALÓSÍTOTT MEG VAJDASÁG A VADÁSZTURIZMUSBÓL. Jelenleg a szerbiai állatorvosi papírokat nem ismerik el az Európai Unióban. A lőtt vadat és annak húsát nem lehet külföldre vinni, csak az élőállatot. Nem EU-konformak az állatvédelmi törvényeink, így az országnak és a vadásztársaságoknak nagy kiesést jelent a megrekedt vadászturizmus.

A topolyai Őzbak Vadásztársaság fölismerte, hogy az egykori vadászturizmusból befolyt összeget jól tudja helyettesíteni a vadnyulak befogásával és eladásával. Erről kérdeztük a Társaság elnökségi tagját, Hadzsy Jánost.
- Nagy a kereslet most az egész kontinensünkön az élőnyúl iránt, ugyanis csupán Közép-Európát kerülte el az a tularémia és mixomatózis megbetegedés, amely megtizedelte a vadnyúlállományt. Ezt a helyzetet kívánjuk mi, észak-bácskai vadászok kihasználni. Az utóbbi 4-5 évben robbanásszerűen elszaporodtak a vadnyulak körzetünkben. Az élőnyulak befogásával és eladásával optimális szinten tudjuk tartani az állományt, hiszen a túlszaporulat a ragályos betegségek elterjedéséhez vezetne – mondta Hadzsy János.

A Szávától és a Dunától délre és nyugatra fekvő területeken már lecsengett az előbbiekben említett betegség, ott nagy a kereslet a vadnyúl iránt. Csak ebben a vadászati idényben 10 ezer eurós bevétele volt az Őzbak Vadásztársaságnak a Boszniában, Horvátországban és Szerbia délibb részein értékesített vadnyulakból.
- Amit kivettünk a területről, azt vissza is kell forgatnunk oda. A bevételből olyan vadakat vásárolunk, melyekből hiány van. Országos szinten a másodikak vagyunk az erdős terület nélküli községek ranglistáján, észak-bácskai viszonylatban az elsők. Ezen úgy próbálunk segíteni, hogy földeket vásárolunk, erdőket, bokrokat, csendereseket, csalitosokat létesítünk. A háborítatlan búvóhely nagyon fontos elem a vadszaporulat növekedésében – magyarázta Hadzsy János.
Noha a vadászok mindent megtesznek a vadállomány megőrzésének érdekében, mégis sok elhullt állatot találnak, ugyanis a mezőgazdasági szakemberek a kíméletlen mérgek használatát is engedélyezik a földeken, mely toxinok, indirekt módon, a növényevők húsán keresztül a húsevőket is mérgezik.

Forrás: Vajdaságma