szemtelen rókákBaranyában megyeszerte gondot jelentenek a lakott településekre sokszor fényes nappal is behúzódó rókák. A nyestekkel azonban még nehezebb mit kezdeniük a vadászoknak. – Hamarosan itt a tavasz, lassan azon kellene gondolkodnunk, hogy megvesszük az állatokat, ám odáig jutottunk, hogy nem vagyunk benne biztosak, érdemes-e a baromfiba befektetni, annyiszor kell bosszankodnunk a rókák miatt – panaszolta Fenyvesi Sándor kisherendi gondnok. – Többször is próbálkoztunk eredményt elérni a vadásztársaságnál, de sajnos nincs változás, a rókák egyre szemtelenebbek, nem tudunk velük mit kezdeni – mesélte. Tavaly vagy száz baromfit vittek el a falusiaktól a ravaszdiak, ami összességében jelentős kár, s az itt élő családoknak rosszul jön minden veszteség.

Ifj. Németh Zoltán, az illetékes újpetrei vadásztársaság vezetője szerint ők mindent megtesznek, ami törvény szerint kötelességük s lehetőségük, a dúvadak száma azonban az elmúlt években megnőtt. Tudnak arról, hogy bejárnak a lakott területekre, ott azonban szigorúan tilos bárkinek is bármilyen lőfegyvert használni, ahogy mérget kihelyezni is. Csak a gyepmester – a megyében Pécsett működik csak – jogosult erre altatólövedékkel. Ugyanezeket sorolja Gondos Gyula, a baranyai vadászkamara elnöke is, aki szerint ezért nehéz megítélniük a vadásztársaságok munkáját azoknak, akik nincsenek ott a vadászatokon.

Megerősítette, hogy a rókák az egész megyében szinte mindenütt jelen vannak, behúzódnak a lakott területekre, még a városok peremvidékeire is, és bizony okoznak károkat, ám ezek miatt a legritkább esetben szokott bárki kártalanítási igénnyel fellépni. Nem úgy a nagyvadak miatt, amelyek a betakarítási időszakban jelentős károkat okoznak a mezőgazdaságban, amiért mindig az illetékes vadásztársaság a felelős. Az elszaporodó rókák is nagy kihívást jelentenek a vadászoknak, ám azok jól vadászhatók, szívesen is lövik ki őket, mert a leleményes állatok elejtése nagy odafigyelést igényel – mondja Gondos Gyula. A nyestek is sok bosszúságot okoznak az embereknek, ám velük még nehezebb dolguk van, az erdőben már alig látni őket, behúzódtak a lakott területekre, az élőcsapdával pedig szinte lehetetlen megfogni őket. Az elnök azt is elmondta, hogy a kóbor kutyák és macskák is okoznak hasonló károkat.

Forrás: Bama