fácánleves fácánvadászatAz év első hónapjában a vadászok nem tétlenkednek. Elsődleges áldozataik a fácán és a vaddisznó. Mi a madárnak eredünk a nyomába.

Phasianus Colchius gazdag római kereskedő volt, de oly ostoba, hogy egy napon az istenek bosszúból madárrá változtatták. Bár mindez nem igaz, tartalmaz valós elemeket. A fácán latin neve valóban a fenti, és valóban nem tartozik a legokosabb állatok közé. A tyúkfélék rendjébe viszont igen.

Nem régóta lakja büszke lankáink mellett fekvő lusta mezeinket. Amikor mi (tehát a magyar nép) még Ázsiában voltunk bőven, akkor ők (tehát a fácánok) is arrafelé tanyáztak. Viszont ők nem maguktól jöttek, és semmiképpen sem lovon, hanem betelepítették őket. Európába először az angolok hozták be, hozzánk Csehországon keresztül került. Magyarországon többféle faj él, melyek nem különülnek el élesen egymástól. Ezek között megtalálható a csehfácán, a galléros fácán, a mongol fácán, a japán fácán és a formosai fácán. Utóbbi igen ritka, nagytestű állat.

A fácánnak két legendás elkészítési módja lebeg a nagy, közös, magyar őstudatban. Az egyik a fácánpecsenye, a másik a fácánleves. Természetesen elkészíteni ennél sokkal többféleképpen lehet, és érdemes is.

Fácánleves

Hozzávalók: 2 db fácán, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg karalábé, 5 dkg kelbimbó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 zellerszár, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, szemes bors.

A megtisztított, jól megmosott fácánt feldaraboljuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Közepes lángon főzzük, majd miután felforrt, megsózzuk és hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket. A szemes borsokat teatojásban vagy összecsomózott szövetdarabban tesszük a levesbe. Lassú tűzön főzzük tovább, éppen csak gyöngyözzön. A keletkező habot leszedjük a tetejéről. Körülbelül 3 órán át főzzük. Mikor a hús már megpuhult, a petrezselymet, a zellert, a hagymát, a fokhagymát és a borsot kidobjuk, a levest tálaljuk a hússal és a maradék zöldséggel.

Sült fácán sherryecetes sült céklával és tökpürével

Hozzávalók

Sült fácán: 2 db megtisztított fácán, 10 dkg libazsír, só, bors, víz

Sherryecetes sült cékla: 12 kis szem cékla, 3 ek olívaolaj, 3 ek sherryecet, só, bors.

Tökpüré: 1 kisebb tök, 1 ek vaj, 1 ek méz, só bors

A fácánokat alaposan megmossuk. Nagy lábosban vizet forralunk, majd a lobogó vízbe tesszük a fácánokat 1-1 percig. Ezután rögtön jeges vízbe rakjuk őket 1-2 percre. A fácánokat kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. Egy tepsit kikenünk olajjal, beletesszük a madarakat. Alájuk öntünk 1 dl vizet, és rájuk kenjük a zsírt. Előmelegített sütőbe tesszük 150 fokra, alufóliával lefedjük őket. Egy óra után leszedjük a fóliát, és onnantól 10 percenként meglocsoljuk a madarakat. Ha már puha a hús (a combjánál a belső hőmérséklet meghaladja a 83 fokot), de még nem pirult meg eléggé esetleg, akkor 2-3 percig magas hőmérsékleten pirítjuk a tetejét. Felvágás előtt negyed órát hagyjuk pihenni.

A céklákat vízben héjastól puhára főzzük, megpucoljuk, félbevágjuk. Tepsibe téve sózzuk-borsozzuk, megöntözzük olajjal és 2 kanál ecettel. Összeforgatjuk, majd 180 fokon megsütjük. Mikor szépen megpirult, kiszedjük. Várunk néhány percet, majd a maradék egy kanál ecettel is meglocsoljuk, összeforgatjuk.

A tököt kisebb darabokra vágjuk, majd 190 fokon puhára sütjük, a szélei kicsit megfeketednek ekkorra. Kissé hagyjuk kihűlni, majd kikanalazzuk, hozzáadjuk a vajat és a mézet, sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük, közben enyhén összetörjük, de nem nagyon.

Forrás: HVG