megritkíthatják ausztriában a ragadozómadarakat"Példátlan vadászati beavatkozást tesz lehetővé az osztrák madárvilágba" a természetvédők szerint az alsó-ausztriai tartományi kormány egy új rendelete, amely engedélyt ad 250 ragadozómadár kilövésére - írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Az alsó-ausztriai vadászok január 31-ig 200 egerészölyvet (Buteo buteo) és 50 héját (Accipiter gentilis) ejthetnek el. A hivatalos indoklás szerint a gyérítésre az állítólag a ragadozók étrendjén szereplő veszélyeztetett fajok védelmében van szükség.

Ez már Alsó-Ausztria második kísérlete arra, hogy a ragadozómadarak vadászatát lehetővé téve kibújjon az EU madárvédelmi irányelve alól. Az első eset szerződésszegés miatti eljárást vont maga után, s az osztrák WWF és a Birdlife Austria szerint a mostani rendelet is kétség kívül ellentétes az EU jogrendszerével.

"Ez nyilvánvalóan a természetvédelem álcája mögé bújtatott hadüzenet a régi ellenségeknek, a ragadozómadaraknak" - véli Bernhard Kohler, az osztrák WWF munkatársa. Szerinte ez a "középkori vadászati mentalitás" vezetett a múltban számos állatfaj, mint például a rétisas, a parlagi sas, a barnamedve vagy a hiúz kiirtásához. A természetvédők Josef Plank tartományi tanácsost a rendelet azonnali visszavonására szólították fel.

A rendelet szövegében az áll, hogy a ragadozómadarak veszélyt jelentenek olyan veszélyeztetett fajokra, mint a parlagi pityer, a zöld gyík vagy az erdei béka. Az osztrák WWF és a Birdlife Austria szerint azonban e fajok nem a ragadozók miatt, hanem élőhelyük egyre gyorsabb pusztulása miatt tűnnek el. Az egerészölyv túlnyomórészt egerekkel és döggel táplálkozik, a héja elsősorban madarakat - a varjú, a szajkó és az örvösgalamb méretéig - zsákmányol.

A rendeletben felsorolt huszonhat faj egyikénél sincs tudományos bizonyíték az egerészölyv és a héja általi veszélyeztetettségre. Tizenhat faj esetében még az sem bizonyított, hogy egyáltalán szerepel a két ragadozómadár étrendjében.

A rendelet ezen kívül évek természetvédelmi erőfeszítéseit teheti tönkre a zöldek szerint. Az Ausztriában hajdan kihalt, majd visszatért rétisas öt-hét, az igen ritka parlagi sas két párja költ a tartományban. A rendelet e veszélyeztetett ragadozómadaraknak a kilövését is kockáztatja, hiszen az "összetévesztéseket" előre meg lehet jósolni.

Forrás: MTI