orvvadászok lőttek le egy parlagi sastLégpuskával lőttek agyon egy fokozottan védett parlagi sast ismeretlen orvvadászok Heves megyében.

A kereken egymillió forint eszmei értékű ragadozómadár tetemére a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai találtak rá a napokban, a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén. A szerencsétlenül járt madár fejében a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosai két légpuskalövedéket is találtak. Az elpusztult sas további vizsgálata azonban még folyik, hiszen tisztázásra szorul, hogy a rendszerint óvatos madár hogy engedhette az elkövetőket olyan közel, hogy azok légpuskával meglőhessék. A körülmények miatt valószínűnek tűnik, hogy a sas előzőleg már mérgezés miatt legyengült állapotba került, így tudták meglőni az orvvadászok.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei szerint az immár tömegessé vált mérgezéses esetek mellett különösen aggasztó, hogy szinte minden évben találnak meglőtt sast és szétlőtt sasfészket is. A lövéses eseteknél ugyanis biztosan kijelenthető, hogy a szándékos pusztítás célpontjai maguk a fokozottan védett ragadozók voltak, hiszen hazánkban minden ragadozómadár védett, így fel sem merülhet a vadászható fajjal történő összetévesztés lehetősége. Az egyesület adatai szerint 2002 óta legalább négy parlagi sas és több sasfészek esett orvvadászok áldozatául. A hasonló bűncselekményyek azonban más, fokozottan védett ragadozómadár-fajokat is érintenek: 2008 februárjában például egy műholdas jeladóval felszerelt kerecsensólymot lőttek le Heves megyében; az elkövetőt azóta sem találta meg a rendőrség.

Forrás: Stop