védik az erdőt a fatolvajoktólA somogyi erdőkben őrző-védő szolgálattal próbálják távol tartani a hívatlan vendégeket. A fatolvajok súlyos károkat okoznak. Nádas József: igyekszünk minden módon megakadályozni a lopást - Engedély nélkül kitermelt, lopott fáról szólnak a hírek. Mekkora veszteséget írnak a tolvajok számlájára Somogyban?
- Egy éven belül nőtt a kár - válaszolta kérdésünkre Nádas József, a mezőgazdasági
szakigazgatási hivatal erdészeti igazgatóságának igazgatója. - Megyénkben megnőtt az engedély nélküli fakitermelések száma. Somogyban évente 700-750 ezer köbméter fát termelnek ki ennek mintegy 1,5-2 százalékát engedély nélkül vágják ki. Ez az érték nemrég még egy százalék alatt volt.
- Hajszát folytatnak a tolvajok után?
- Igyekszünk minden lehetséges módon megakadályozni a lopást. Csakhogy a gáz ára emelkedett, a tűzifát sem tudják sokan megvásárolni, így egyesek az erdőből szerzik be a tüzelőt. Megoldatlan gond az erdők megfelelő őrzése. A nagy gazdálkodók kerületvezető erdészt foglalkoztatnak vagy őrző-védő szolgálatot tartanak fenn.
A kisebb erdőtulajdonosoknak erre nincs pénzük.
- Melyik terület van a legnagyobb veszélynek kitéve?
- A zsáktelepülések környékéről gyakrabban jeleznek lopást. Egyes községekben azt fontolgatják, hogy bizonyos területeket bekameráznak.

Forrás: Somogyi Hírlap