báloztak a vadászokA krónikákba majd úgy kerül be, hogy a Bereg-vidéken zajló vadászbálok sorozatát 2009 elején a gáti vadásztársulat kollektívája nyitotta meg. – Múlt év augusztusának közepe óta, mióta megkezdődött a vadka­csa­va­dászati idény, asszonyaink a vasárnapok többségét kénytelenek voltak nélkülünk eltölteni – magyarázza Kret Viktor, alapszervezeti elnök. – Úgy gondoltuk, eleget várakoztak, most épp ideje, hogy együtt legyünk egy kellemes este folyamán. Egyébként pedig a vadászfeleségek többségében él az igény, hogy a többiek élete párját is megismerje. Mi harmadik alkalommal szervezünk ilyen összejövetelt. Elmondhatom, hogy az előző két vadászbál során mindenki nagyon jól érezte magát.

Szó se róla, ehhez a Jánosi központjában található Találka étteremben minden adott: a hangulatos környezet, a kellemes zene, a szépen megterített asztal. Nos, az utóbbiról érdemes részletesebben is szólni. Mert a hidegtálon elhelyezett rántott hússzeletek bizony vaddisznóból készültek, a lelőtt vaddisznó adja a fasírozott alapanyagát is, míg a göngyölt hús töltelékébe szakavatott kezek őzmájat daráltak... A porcelán levesestálakban sárgán gyöngyöző húslevest pedig szárnyas apróvadból – fácánból, fürjből, fogolyból – főzték. Ter­sánszky Józsi Jenő neves magyar író bő hetven esztendővel ezelőtt egész kisregényt írt a legendás nyúlpaprikásról. Miközben a knédlidarabkákkal a vadnyúlból készült paprikás szaftját mártogatom, azon morfondírozom, hogy ha Ter­sánszky történetesen költőnek születik, akkor bizonyára ódát ír erről az ételről… Meggyőződhettünk arról is, hogy a következő fogás – őzpörkölt petrezselymes hasábburgonyával, illetve csigatésztával – is fenséges eledel. Mint ahogy a vadhússal készült töltött káposzta ízére is sokáig emlékezik majd az ember. Ilyen fajsúlyú ételekre természetesen jól csúszik a testes vörösbor.

Hogy miről folyik a társalgás vacsora közben, illetve azokban az időszakokban, amikor pihenőt tartanak a talp alá valót biztosító zenészek? No, nemcsak a sikeres vadászidényről, a szépen gyarapodó vadállományról, az itt felszolgált ételek ízesítéséről, hanem a családról, a gyorsan felnövekvő gyerekekről, s arról, hogy a férfiak most egy darabig a vasárnapokat a családjuk körében töltik.

Bár a kísértés igen nagy: a rókavadászat most kezdődik, s eltart még bő egy hónapig.

Forrás: Kárpátinfó