a válság csökkentette a vadászati kedvet isEgyre inkább csökken a Hargita megyei erdőket látogató külföldi vadászok száma, az erdészek szerint a gazdasági válság lohasztotta le a vadászszenvedélyt, mert az árak ugyanakkorák maradtak. Ez a vaddisznóvadászat csúcsidőszaka, a kereslet viszont jelentősen visszaesett, ami a vadászatok szervezését illeti, mondta el Cătălin Mutică, a csíkszeredai erdőgazdálkodás vezetője, aki szerint a nyugat-európai vadászok a válság miatt mondtak le erről a hobbijukról.

Hargita megye erdőit leginkább a spanyol vadászok kedvelték, sorrendben utánuk a német, osztrák és magyar vadászok látogattak ide legtöbbször, hazaiak csak nagyon ritkán. Cătălin Mutică közölte, az árak két év óta változatlanok: egy vaddisznót a trófea minőségétől függően ezer-ezerötszáz lejért lehet kilőni. A befolyt összegeket a vadak etetésére és vadászatok szervezésére fordítják.

Idén a csíki erdőgazdálkodás 70 vaddisznó kilövésére kapott engedélyt, ennek az állatfajnak a vadászati szezonja február közepéig tart.

Forrás: Manna