rókaelejtési versenyt szerveznek az elszaporodott rókák miattGyőr-Moson-Sopron - Hagyományteremtő szándékkal rókagyérítési akcióval egybekötött versenyt szervez a megye vadászai részére az Országos Magyar Vadászkamara megyei vadgazdálkodási bizottsága. A rókaelejtési verseny csütörtöktől vasárnapig tart. – Elszaporodott a róka az egész megyében, így a Sopron környéki erdőkben is. Ezáltal fokozott veszélybe került az apróvadállomány, amelynek a róka az egyik legnagyobb ellensége – fogalmazott Kiss József, az Országos Magyar Vadászkamara megyei vadgazdálkodási bizottságának elnöke, a soproni Taeg Zrt. vezérigazgató-helyettese. – A rókák magas számának legfőbb oka, hogy egy évtizede minden évben csaliba rejtett veszettség elleni vakcinával kezelik az állatokat. Ennek köszönhetően sokkal kevesebb állat pusztul el emiatt. A csali repülőgépről való kiszórása – csak Sopron környékén – milliós nagyságrendű kiadást jelent évről évre, igaz, a költségeket a szakminisztérium állja. A rókák elszaporodásának másik oka, hogy a vadászok érdeklődése is alaposan lecsökkent a rókák iránt. Ennek részben a nagyvadvadászati lehetőségek bővülése, másrészt a rókaprém utáni kereslet csökkenése az oka. Míg egy-két évtizede olyan összeget lehetett kapni egy-egy rókaprémért, amelyből a vadászat költségei megtérültek, manapság mondhatni, teljesen megszűnt ez a lehetőség. A megszaporodott rókaállomány nemcsak az erdőn-mezőn élő apróvad közül szerzi be napi eledelét, hanem egyre inkább a lakott területek baromfikertjeit is felkeresi.

– Mindezek miatt holnaptól vasárnapig rókagyérítési akciót hirdettünk a megyei vadásztársaságok számára, versennyel egybekötve – folytatta Kiss József. – Január második felét azért választottuk, mert ez a rókák párzási időszaka: ilyenkor többet mozognak, könnyebb őket puskavégre kapni. A róka különben egész évben vadászható. Az akció legeredményesebb vadásztársasága vándorkupát vihet haza, míg az első három legtöbb rókát elejtő vadász 30–20–10 ezer forint jutalomban részesül.

Megyénkben 2877 vadász foghat puskát

Országosan mintegy 54 ezer, megyénkben 2877 vadászt regisztrálnak. A soproni Taeg Zrt. 21 ezer hektáros vadászterületén tavaly 96 rókát ejtettek el, idén már tízet.

Forrás: KO