vadászat vagy turizmus?Ősszel Somogy megyében a vadászati érdekekre való tekintettel a túrák lebonyolítására napszaki időkorlátozást vezettek be a hivatalos szervek. Akkor sem értettem a dolgot, de most még kevésbé, miután hozzánk is kezd beszivárogni a dolog.

Két esemény is jelzi ezt.2009. január 17-én a reggeli órákban a Rejtek alatti sárga sáv turistajelzésen haladt a túravezetői tanfolyam egyik résztvevője, amikor egy vadász megállította és kérdőre vonta, miért közlekedik azon az úton, vadászati időben. Társunk arra hivatkozott, hogy turistaúton halad, és sehol nincs jelezve, hogy a térségben vadászat folyna. Erre ki lett oktatva, hogy vadászati idényben egyáltalán nem lehet az erdőben tartózkodni.

Akkor az ügynek végül is nem lett folytatása, sajnos én csak utólag szereztem tudomást dologról. De kíváncsi lettem volna mit szól a vadász, ha megtudja, hogy a közelben még 27 túravezető-jelölt végezte első gyakorlótúráját, nem jelzett turistautakon. Velünk egyidőben pedig 10 tájfutó magyar válogatott versenyző tartott alapozó edzést szerte a terepen.
Tüzetesebben utánanéztem a dolognak, a hivatalos vadásznaptárból világosan kitűnik, hogy a vadászati idény betartása esetén túrázó szinte egyáltalán nem használhatná az erdőt, a Bükköt. Hiszen a róka és a vadkan vadászata egész évben engedélyezett. A törvény ide vonatkozó részéből az is egyértelműen látszik, hogy vadászatra épp a nappali időszakot jelöli meg a törvény, amikor is a túrázó is járja az erdőt. Éjjel csak az előbb említett két vad kilövése engedélyezett. Vagyis se éjjel, se nappal.

Ám ezzel a kiszorítócskának még nincs vége. A Bükki Nemzeti Park is beszállt a játékba. Igaz, egyenlőre csak a Mátrában. A technikai versenyek (motor, autó) mellett a teljesítménytúrák rendezése is veszélybe került. Előre bocsátom, hogy a műszaki sportok természetvédelmi területeken való rendezését én is ellenzem, s örömmel üdvözöltem amikor a Bükkből ezeket a rendezvényeket korábban kitiltották. Na de valaki megint rátett egy lapáttal és a természetvédelem már a kerékpáros és gyalogos teljesítménytúrázók létét is veszélyezteti.

Ha belegondolunk, az elkövetkező 50 napban nekünk is két rendezvényünk lesz a Bükkben (Barcika-50 és a Népek Tavasza) és éves szinten is elérjük a mátrai mértéket. És itt is ugyanaz a Nemzeti Park a gazda, mint a Mátrában. Vagy megismétlődik a két évvel korábbi eset, amikor az ismert százezer forintos engedélydíj meghiúsította a turista rendezvényeket egy időre.

Mindenesetre a teljesítménytúrázók topicján már áll a bál. Van aki levelet írt a természetvédelmi vezetőnek és a napilapnak, sőt készülődik egy személyes találkozó szervezése a terepen az érintettekkel. Ugyanis a Nemzeti Park által szervezett fórumra csak a rendező szervek - TTT, Természetjáró Szövetség, egyesületek - nem lettek meghívva. Az ügyben örömmel venném mások véleményét is, talán csak én látom sötétnek a jövőt. Akinek van véleménye, kérem írjon. De ugyancsak várom a Természetjáró Szövetség - a márciusi teljesítménytúra rendezőjének - véleményét is, mert lépéskényszerben van. Sőt véleményem szerint neki kell egységes, közös képviseletet biztosítani a Bükkben rendezendő valamennyi rendezvényünk ( teljesítménytúra, verseny, túra, munkatúra, stb.) és ha kissé túlzok is, de valamennyi turista testi épsége érdekében. Menjünk elébe a dolgoknak, amíg nem késő, amíg a kiszorítósdi nem válik teljeskörűvé."

Forrás: Greenfo