páratlan vadászati gyűjteményVadászati kézikönyvek, jogszabálygyűjtemények, gazdálkodási tanácsokkal szolgáló kötetek tucatjai sorakoznak a Természettudományi Múzeum épületében található Széchenyi Zsigmond Vadászati Gyűjteményben, amelynek különlegességeit egy meghitt kis teremben lapozgathatja a látogató. Széchenyi Zsigmond vadászíró, utazó nem könyvészeti, sokkal inkább tematikai szempontból válogatta össze ezt a több ezer kötetes gyűjteményt, s a lapok közt talált feljegyzései alapján sűrűn forgatta, olvasta is őket. Van, amelyiket saját sorainak tanúsága szerint a Nairobiba vezető hajóúton vette 1936-ban. „Jó könyv - írta róla -, különösen a hátulja!"
Az itt található művek javarészt idegen nyelven, angolul, németül, latinul íródtak, s a legkülönbözőbb korok vadászati szokásairól számolnak be. A gyűjtemény legrégebbi darabja, egy öt kötetet egyesítő vaskos kis kézikönyv egyenesen 1606-ból származik, de találunk itt 1614-es jogszabálygyűjteményt a württenbergi hercegség vadászati törvényeiről, kézzel színezett, művészi madárábrázolásokkal szemléltető ornitológiai könyvet az 1830-as évek Angliájából, sőt, öröknaptárral és kottákkal ellátott kötetet is, amelyből megtudhatjuk, milyen dallamra hajtották ki a kutyákat, s mit fújtak, amikor azok elhagyták a lovakat.
A felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény, amelyet az író özvegyétől 1978-ban vásárolt meg a múzeum, kizárólag előzetes bejelentkezés szerint látogatható, s a köteteket még a kutatók sem kölcsönözhetik ki.

Forrás: Magyar Nemzet