veszélyben a vadak az erdőben lerakott hulladék miattElpusztulhatnak, megsérülnek az állatok az erdőben lerakott hulladéktól. A Nemesvid és Somogysimonyi között húzódó erdő szeméttől fertőzött. A tulajdonosok állandó harcban állnak az illegális lerakókkal. Somogy ezen része, illetve a közelsége miatt a Zala megyei határt is átlépő erdő különösen kedvelt helye az illegális szemétlerakóknak. Kovács Imréné, a mezsgyéhez közel eső Somogysimonyi polgármestere azt mondta: az átmenő autósok is kidobnak ezt-azt: a dobozok, üdítősflakonok, ételmaradékos zacskók helyett már hulladékkal tömött zsákok landolnak az út melletti árkokban. Akadt olyan is, aki törött lábú műanyag széket dobott ki az autóból. Takarítási akcióikban több tonna hulladékot szednek össze.

Móhr István hivatásos vadász egyre felháborodottabban mutatja egyik illegális szemétlerakót a másik után a nemesvidi és ormándpusztai erdőszakaszokon. Nemcsak az első fák tövében, hanem olykor bizony már mélyen az erdő közepén járva is rábukkanni egy-egy kiterjedtebb szeméttelepre. Rossz televízió, szétszedett sarokülő, kiszuperált hűtő, gumiabroncsok és sok-sok apróság is, köztük például névre szóló iskolai ellenőrző. Néha nyomára akadni a szemetelőnek, de legtöbbször rejtély a sok szemét forrása.
– Önkormányzatok, vadásztársaságok, erdőgazdaságok s a magántulajdonosok erőfeszítései szinte hasztalanok Ha az egyik helyen felszámolják a szemetet, néhány nap múlva egy kicsit arrébb ismét elkezd nőni a kupac – tette hozzá Móhr István. Meg is jegyzi egy erdei pihenő mellett elhaladva: az a szeméttel teli zsák reggel még nem volt ott. Ha nem szállítják el, szétrángatják az állatok.

Melyik turista ülne le a szeméthalom társaságában? A vadásztatások számos külföldi vadászt is hoznak. A somogyi erdők híréhez nem méltó, ha szemétből turkált lebegő ronggyal az agancsán bukkan fel a szarvas. A megye más erdei is kaptak a nyakukba többzsáknyi szemetet, amelynek legfőbb szenvedői az állatok, a növények. A vaddisznót például vonzza a szemét bűze, beleturkál, s akár bele is pusztulhat a mérgezésbe, amit a vegyszeres flakonok okozhatnak. Lenyelhetnek az állatok emészthetetlen műanyagot, vasszöget, ami szintén a kimúláshoz vezethet. Akadt olyan szarvas is, amelynek combjába turisták által hátrahagyott szalonnasütő nyárs állt.

A szemét beszivárog a talajba is. Bár nem látványos, de attól még a giliszták, hangyák szenvednek tőle. A kannából kicsöpögő olajtól pedig kiég a ciklámen vagy a hóvirág, ha az ember összetéveszti a szeméttelepet a természettel.

Forrás: Sonline