elzavarják a bükkből a túristákat?Az Észak-Magyarország e-mailes várospolitikai fórumán, az Észak-Agora Miskolcon az elmúlt napokban több olyan levél született, amelyek írói arról adtak hírt, hogy „vadásznak” a Bükkben a turistákra. Természetesen nem igazi a turistavadászat, hanem olyan, hogy ha turistát lát a vadász, akkor igyekszik távozásra bírni. Mondván: vadászati idény van, a terület az övék – mármint a vadászoké és a vadaké –, a Bükköt járó civil pedig menjen le a hegyről.

Január 17-én a reggeli órákban a Rejtek alatti sárga sáv turistajelzésen haladt a túravezetői tanfolyam egyik résztvevője, amikor egy vadász megállította és kérdőre vonta, miért közlekedik azon az úton, vadászati időben. Ő arra hivatkozott, hogy turistaúton halad, és sehol nincs jelezve, hogy a térségben vadászat folyna. Erre ki lett oktatva, hogy vadászati idényben egyáltalán nem lehet az erdőben tartózkodni.

Tóth. Á. Dénes, a megyei fővadász elmondta: előfordul: egyik-másik vadász – talán felfokozott idegállapota miatt – nem a megfelelő hangon szól az arra járókhoz. Jó szándékkal teszi, de helytelenül. Ugyanis a Bükknek szinte egyetlen négyzetcentije se tiltott senki elől. Kivétel a körülkerített terület, mint például a Dédestapolcsány melletti vadaskert. Ha társasvadászat van, például vaddisznóhajtás, akkor vigyázókat állítanak a megfelelő helyekre, akik felhívják erre a tényre az arra járók figyelmét. Akik nem kötelesek ezt figyelembe venni.

Forrás: Boon