növekszik a hazai túzokállományJanuárban 1582 túzokot számoltak össze szakemberek Magyarországon, míg 1990-ben a fokozottan védett madár példányszáma mindössze 1100-1200 egyed volt. Ez azért számít jó eredménynek, mert a 20. században a túzok egész Európában megfogyatkozott, egyes országokban a kipusztulás szélére jutott, vagy végleg el is tűnt.
A fordulópontot 1990 után az Európai Unió LIFE Nature pályázati keretéből társfinanszírozott projekt hozta meg, amelynek keretében élőhelyvédelmi intézkedéseket vezettek be az ország kilenc területén. Ilyen intézkedés volt például a fészekvédelem, téli táplálék biztosítása és a veszélyes szabadvezetékek jelzése - tudatta kedden a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM).

A projektet 2004-ben a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és kilenc partnerszervezete nyerte el. A cél a hazai túzokállomány 10 százalékos növekedésének elérése volt 2008-ig, a program zárásáig.
Az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy több részpopuláció is lassú, de egyértelmű gyarapodásnak indult: a kiskunsági, a dévaványai, a hortobágyi és a mosoni adatok is erre utalnak. Ezeken a területeken a túzokok egyes, korábban megszűnt élőhelyeikre is visszatértek - áll a KvVM közleményében.
A túzok Európa legnagyobb testű madara. Magyarországon 1970 óta fokozottan védett, eszmei értéke egymillió forint.

Forrás: MTI